Meteen naar de content

Kamer buigt zich over wet tegen tijdelijke huur

Huren en recht Op donderdag 23 maart behandelt de Tweede Kamer de initiatiefwet van de PvdA en de ChristenUnie om tijdelijke contracten van maximaal twee jaar voor zelfstandige woonruimte weer te verbieden.
Jongeren tegen tijdelijke huurcontracten
Zwolse studenten Frédérique Hoogland, Margot Rijsman en Justin Smit overhandigen brandbrief aan D66-Kamerlid Faissal Boulakjar.

De Woonbond roept de Kamer op voor deze wet te stemmen, maar ook de vijfjaarscontracten voor kamers weer uit de wet te schrappen. Anders bestaat het gevaar dat pandjesbazen gaan verkameren alleen om makkelijk tijdelijke huurcontracten te kunnen blijven inzetten.

Wet doorstroming huurmarkt

Met de invoering van de wet doorstroming huurmarkt zijn meerdere tijdelijke huurcontracten in het leven geroepen. Het generieke contract van maximaal twee jaar of maximaal vijf jaar voor kamers wordt veel ingezet. Deze contracten zorgen ervoor dat huurders hun recht niet halen bij te hoge huur, servicekosten, of achterstallig onderhoud. Want dan kunnen ze fluiten naar een eventuele verlenging.

Uitgestelde levens

De (vaak jonge) huurders die met een tijdelijk contract wonen, kunnen niets opbouwen, ervaren permanente stress en zijn tijd, geld en energie kwijt in de continue zoektocht naar een volgende oplossing. Het leidt tot ‘uitgestelde levens’ concludeerde sociologe Carla Huisman in ons tijdschrift Huurpeil.

Meerderheid tegen tweejaarscontracten

Enkele weken geleden boden we samen met studenten een wooncrisiskwartet aan in de Tweede Kamer. De studenten riepen ook op in te stemmen met de initiatiefwet en weer in te zetten op woonzekerheid. Daar liet D66 al weten ook voor de initiatiefwet te zullen stemmen. Het lijkt erop dat een meerderheid voor de initiatiefwet zal zijn waarmee de tweejaarscontracten weer zullen verdwijnen. De Woonbond roept Kamerfracties op om ook de vijfjaarcontracten voor kamers weer te verbieden.