Kamer wil meer steun wooncoöperaties
Eerder nam de Kamer al een amendement aan waarmee er een klein fonds in het leven werd geroepen om extra te investeren in wooncoöperaties.
Investeren in kennis wooncoöperaties
Met de motie wordt de regering opgeroepen om te zorgen dat er geïnvesteerd blijft in kennisorganisaties. Sinds 2019 bestaat er al een landelijk kennisnetwerk (CoopLink). Organisaties zoals CoopLink zijn nodig voor het stimuleren van de verschillende cooperaties, zoals vastgoedcoöperaties, beheercoöperaties en koperscoöperaties. De Woonbond is dan ook blij dat de Kamer hier in wil blijven investeren.
Eigen huisbaas
Bij wooncoöperaties is een collectief eigenaar van het pand, en de bewoners huren dus feitelijk van zichzelf. Al is het ook mogelijk een ‘beheercoöperatie’ op te richten. De verhuurders is dan een andere partij (bijvoorbeeld een corporatie) maar de bewoners beheren het complex zelf.
Bewoners bepalen meestal samen hoe zij de woningen of het gebouw, terrein en de omgeving beheren. Soms zijn ze ook betrokken bij het ontwerp. De wooncoöperatie vormt een woongemeenschap, waarin bewoners meer of minder samenwerken en delen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een gemeenschappelijke tuin, een gezamenlijk huishouden, gemeenschappelijk ingekochte zorg of gezamenlijke opvang van kinderen.