Meteen naar de content

Kamer wil meer steun wooncoöperaties

De Tweede Kamer stemde op 22 november 2022 voor een motie van SP-Kamerlid Beckerman en D66-Kamerlid Boulakjar voor het steunen van kennisorganisaties op het gebied van wooncoöperaties. Om zo de oprichting van wooncoöperaties te steunen.
Feestelijke oprichtingsvergadering van landelijk kennisnetwerk van wooncoöperaties Cooplink. Utrecht, 30 november 2019.
Feestelijke oprichtingsvergadering van landelijk kennisnetwerk van wooncoöperaties Cooplink. Utrecht, 30 november 2019.

Eerder nam de Kamer al een amendement aan waarmee er een klein fonds in het leven werd geroepen om extra te investeren in wooncoöperaties.

Investeren in kennis wooncoöperaties

Met de motie wordt de regering opgeroepen om te zorgen dat er geïnvesteerd blijft in kennisorganisaties. Sinds 2019 bestaat er al een landelijk kennisnetwerk (CoopLink). Organisaties zoals CoopLink zijn nodig voor het stimuleren van de verschillende cooperaties, zoals vastgoedcoöperaties, beheercoöperaties en koperscoöperaties. De Woonbond is dan ook blij dat de Kamer hier in wil blijven investeren.

Eigen huisbaas

Bij wooncoöperaties is een collectief eigenaar van het pand, en de bewoners huren dus feitelijk van zichzelf. Al is het ook mogelijk een ‘beheercoöperatie’ op te richten. De verhuurders is dan een andere partij (bijvoorbeeld een corporatie) maar de bewoners beheren het complex zelf.

Bewoners bepalen meestal samen hoe zij de woningen of het gebouw, terrein en de omgeving beheren. Soms zijn ze ook betrokken bij het ontwerp. De wooncoöperatie vormt een woongemeenschap, waarin bewoners meer of minder samenwerken en delen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een gemeenschappelijke tuin, een gezamenlijk huishouden, gemeenschappelijk ingekochte zorg of gezamenlijke opvang van kinderen.