Meteen naar de content

Kassa houdt huurverhogingen tegen het licht

Huren en geld Het tv-programma Kassa deed onderzoek naar onterechte huurverhogingen in de vrije huursector. In de uitzending van zaterdag 22 april 2023 was de Woonbond te zien met een reactie hierop.
Still uit tv-programma Kassa
De Woonbond was 22-04-2023 te zien in het tv-programma Kassa

Kassa liet hoogleraar Marco Loos kijken naar verschillende huurcontracten. Hij concludeerde dat het zogenaamde ‘huurverhogingsbeding’ in sommige gevallen geen stand zal houden bij de rechter. Het gaat om huurcontracten die zijn afgesloten tussen 1994 en 2021, waarbij te onduidelijk omschreven is op welk verhogingspercentage huurders kunnen rekenen. Dit zou in strijd kunnen zijn met een Europese richtlijn.

Pas duidelijkheid na toets door rechter

Of deze huurcontracten ook daadwerkelijk onwettig zijn, om hoeveel huurders het gaat en of er compensatie mogelijk is; dat is pas duidelijk wanneer een rechter zich hierover heeft uitgesproken. Daarom bekijkt de Woonbond nu of het kansrijk en zinvol is om een van deze huurders bij te staan in een proefproces.

Juridisch Fonds kan proefproces mogelijk maken

Als de Woonbond hiertoe besluit, dan bekostigt de bond dit vanuit het eigen Juridisch Fonds. Dit kan ingezet worden als de kwestie een groter belang dient dan alleen de individuele zaak. De rechterlijke uitspraak in die ene zaak, zal dan van betekenis zijn voor alle huurders met een vergelijkbaar huurcontract.

Verdere informatie volgt

Heb je het vermoeden dat je zelf als huurder te maken hebt met een huurcontract zoals hierboven omschreven? Volg dan komende weken het nieuws op onze website. Zodra er meer bekend is dan berichten we hierover en over wat het voor gevolgen voor jou kan hebben.