Klachten over buitenlandse woningbeleggers uitgelicht
In de tv-uitzending van EenVandaag vertelden huurders van het Zweedse Heimstaden en het Canadese ERESM over de problemen die zij al jaren ervaren. Lekkages, schimmel en niet werkende ventilatiesystemen zijn hier slechts voorbeelden van. In alle jaren dat zij hierover aan de bel trekken weigerde de verhuurder het op te lossen.
Huurwoningen als handelswaar
Volgens de Woonbond zijn dit geen incidenten. Woordvoerder Mathijs ten Broeke legt in de uitzending uit dat eerdere politieke keuzes om van huurwoningen handelswaar te maken, geleid hebben tot deze situatie. Hierdoor zijn tienduizenden huurders overgeleverd aan buitenlandse beleggers die niet investeren in woningen, maar er slechts winst uithalen.
“Wat ze vaak doen, is het onderhoud tot een minimum beperken, de huurverhoging maximaal doorvoeren en het contact met huurders zoveel mogelijk op afstand houden.”
Woonbondwoordvoerder Mathijs ten Broeke
Bescherming nodig tegen sprinkhaanbeleggers
De door EenVandaag uitgelichte voorbeelden komen overeen met de honderden verhalen die huurders afgelopen jaar hebben ingestuurd bij het Woonbond-meldpunt voor huurders met een commerciële verhuurder. “Die laten zien dat huurders betere bescherming verdienen tegen buitenlandse beleggers. Als sprinkhanen verkopen deze verhuurders binnen een paar jaar weer hun panden en gaan ze ervandoor met de winst,” aldus ten Broeke.
Meldpunt voor huurders
Huur je van een belegger of particuliere huisbaas? Dankzij meldingen bij het Meldpunt Commerciële huur krijgt de Woonbond meer inzicht in de problemen die in de commerciële sector spelen. Daar spreken we politiek en verhuurderskoepels op aan.