Meteen naar de content

Maria Scali nieuwe bestuursvoorzitter Woonbond

Maria Scali is door de Verenigingsraad van de Woonbond verkozen als nieuwe bestuursvoorzitter van de Woonbond per 1 juli. Scali neemt het voorzitterschap over van Saskia Bolten die op 2 juli afscheid heeft genomen.
Maria Scali
Maria Scali, bestuursvoorzitter Woonbond

Het profiel en de achtergrond van Maria Scali gaven voor de selectiecommissie de doorslag om haar voor te dragen als kandidaat. Maria Scali (geboren in Tripoli in 1960) heeft zelf ervaren hoe het is om huis en haard te verlaten en hoe essentieel een ‘thuis’ is om je persoonlijk te kunnen ontwikkelen. Als kind vluchtte zij vanuit Libië naar Italië.

Kwetsbare groepen

Een belangrijke rode draad in haar werkzame leven is dat zij zich altijd hard maakt voor kwetsbare groepen. Sinds tien jaar is zij directeur bij SHOP, een Haagse stichting die sekswerkers en slachtoffers van mensenhandel ondersteuning en 24-uursopvang biedt.

Bestuursfuncties

Maria Scali is lid van de PvdA en heeft veel verschillende bestuursfuncties en commissariaten vervuld. Als lid van de Raad van Commissarissen bij Woonplus, woningcorporatie in Schiedam, zag zij als voorzitter van de Urgentiecommissie hoe moeilijk het is voor mensen wanneer zij geen huis kunnen vinden. Maria Scali woont in Buitenhof, een wijk in Delft met veel armoede achter de voordeur.

Bestrijden armoede en dakloosheid

Haar ervaringen met het bestrijden van armoede en dakloosheid vormden de motivatie om op de vacature van bestuursvoorzitter bij de Woonbond te reageren. Naast deze thema’s wil Scali als voorzitter van de Woonbond oog houden voor energiearmoede, de betaalbaarheid van woningen en een grotere beschikbaarheid van betaalbare woningen.

Scherp op de verschillen

Zij vindt het belangrijk dat de verhouding tussen woonlasten en inkomen hersteld wordt en dat dakloosheid voorkomen wordt. Zij ziet veel overeenkomsten tussen het Plan voor de Volkshuisvesting van de Woonbond en de plannen van de minister, maar wil scherp zijn op de nuanceverschillen en vooral op de taal die het ministerie spreekt.