Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenOp donderdag 23 maart behandelt de Tweede Kamer de initiatiefwet van de PvdA en de ChristenUnie om tijdelijke contracten van maximaal twee jaar voor zelfstandige woonruimte weer te verbieden. Ondertussen heeft minister De Jonge een zwakkere wettelijke bescherming van huurders gepubliceerd.
De Woonbond roept de Kamer op voor de initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie te stemmen, maar ook de vijfjaarscontracten voor kamers weer uit de wet te schrappen. Anders bestaat het gevaar dat pandjesbazen gaan verkameren alleen om tijdelijke huurcontracten te kunnen blijven inzetten. Een amendement van SP Kamerlid Sandra Beckerman stelt ook voor de wet zo aan te passen. Via deze route wordt vaste huur en woonzekerheid weer de norm.
Vreemd genoeg kwam minister Hugo de Jonge, nadat behandeling van de initiatiefwet meermaals was uitgesteld, deze week zelf met een afgezwakt wetsvoorstel. Waarbij gemeenten in bepaalde wijken de inzet van de generieke contracten kunnen verbieden. Met dit voorstel blijven tijdelijke huurcontracten dus heel veel ingezet kunnen worden. Een slechte zaak. De Woonbond roept Kamerleden dan ook op echt voor woonzekerheid te kiezen, en voor het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie te stemmen.
Enkele weken geleden boden we samen met studenten een wooncrisiskwartet aan in de Tweede Kamer. De studenten riepen ook op in te stemmen met de initiatiefwet en weer in te zetten op woonzekerheid. Daar liet D66 al weten ook voor de initiatiefwet te zullen stemmen. Dat was wél nog voordat minister De Jonge met de zwakkere wet kwam. De Woonbond gaat er vanuit dat D66 voor de initiatiefwet blijft, en nu niet terugkomt op deze belofte. Het is onduidelijk wat het CDA doet. Het zwakkere voorstel vanuit de minister zou het sterkere initiatiefvoorstel nu wind uit de zeilen kunnen nemen.
De Woonbond stuurde een brief aan de Kamer waarin duidelijk wordt met welk soort problemen huurders met tijdelijke contracten kampen. Deze huurders verdienen woonzekerheid, geen halfslachtig compromis. Door de tijdelijke contracten bouwen vaak jonge huurders niks op, durven ze hun rechten niet te halen bij slecht onderhoud, te hoge huur of servicekosten en leven ze in permanente stress. In een paar wijken de inzet van deze contracten stoppen, die aan de lopende band worden ingezet, zet geen zoden aan de dijk.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel