Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenMet een wetswijziging voorkomt minister De Jonge een huurexplosie in de vrije sector. Toch laat hij een forse huurverhoging toe terwijl juist in deze sector mensen een groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan huur. De Woonbond vindt dat hij aan de handrem moet trekken.
Vanaf 2023 mogen verhuurders in de vrije sector huurprijzen niet meer verhogen op basis van de inflatie, maar op basis van de gemiddelde loonontwikkeling. Zonder deze wijziging zouden huurders vanwege de hoge inflatie mogelijk ruim 10% meer huur gaan betalen. Wat de loonontwikkeling precies wordt, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek pas in december bekend. Wat niet verandert met de aangepaste ‘Wet maximering huurprijsverhoging’ is dat de maximale huurverhoging 1% hoger mag liggen dan de loonontwikkeling of voorheen de inflatie.
Dat de torenhoge inflatie niet de jaarlijkse huurverhoging in de vrije huurmarkt gaat bepalen komend jaar vindt de Woonbond verstandig en noodzakelijk. Maar beter zou een maximale huurstijging onder de gemiddelde CAO-loonstijging zijn. Want deze wetswijziging van minister De Jonge biedt nog steeds de ruimte om inkomens en huuruitgaven verder uit elkaar te laten groeien door te hoge huurstijgingen. Terwijl voor veel huishoudens deze 'woonquote' al te groot is. Ook heeft de minister nergens onderbouwd waar het percentage van +1% vandaan komt.
In de sociale corporatiesector werd eerder al besloten de huren niet meer te laten stijgen dan de gemiddelde CAO-lonen -0,5%. In de Nationale Prestatieafspraken sprak de Woonbond ook af dat een half miljoen huishoudens met een laag inkomen in 2023 huurverlaging krijgen van de woningcorporaties. De Woonbond vindt dat dit ook moet gaan gelden voor sociale huurders bij commerciële verhuurders.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel