Nieuwe kamer? Check je huurcontract!
Betaal je niet te veel huur? Die extra kosten voor de sleutel of het contract, mogen die eigenlijk wel? Stelt de verhuurder geen onredelijke eisen? En zo ja, moet je je daar dan aan houden omdat het in je contract staat?
Vreemde voorwaarden, boetes, hoge huurprijzen
Het is goed om aan het begin van de huurperiode kritisch naar het contract te kijken. Uit onderzoek van de Woonbond bleek dat veel huurders tegen onterechte kosten of vreemde voorwaarden aanlopen.
Onterechte kosten
Maar liefst 58% van de huurders geeft aan tegen onterechte kosten aan te lopen. Dat gaat het vaakst om contract- of administratiekosten (52,5%), op de voet gevolgd door sleutelgeld (20,9%) en verhuurkosten (19,3%). Huisbazen proberen zo huurders met extra kosten op te zadelen, terwijl dat helemaal niet mag. Huurders kunnen die kosten vaak dan ook achteraf nog terugvorderen.
Vreemde voorwaarden
Daarnaast lopen veel huurders tegen voorwaarden aan die helemaal niet door de verhuurder gesteld mogen worden. Maar liefst 80% van de huurders meldde dit. Denk daarbij aan een verbod op huisdieren, een samenwoonverbod, een boorverbod of een streng voorschrift over de kleuren waarin een woning geschilderd mag worden.
Doe de online check
Om huurders hierbij te helpen heeft de Woonbond een online huurcontract check. Doe de check om te kijken of je contract klopt. Als blijkt dat er vreemde voorwaarden in staan, of je je afvraagt of je niet te veel huur betaalt, kun je onze juristen van de Huurderslijn naar je contract laten kijken.
Ook andere huurders dan studenten kunnen uiteraard gebruik maken van de check.