Nieuwe wet moet CO-vergiftiging beperken
Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet, maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor tien tot twintig doden en ten minste tweehonderd ziekenhuisopnames.
Oorzaak vergiftiging
Veelal komt koolmonoxide een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie. Dit bleek uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Op aanbeveling van deze raad is daarom nieuwe wetgeving gemaakt.
Alleen gecertificeerde bedrijven
Per 1 april 2023 is het verboden om een niet-gecertificeerd bedrijf in te huren voor werk aan een gasverbrandingsinstallatie. Ook zelf klussen aan een installatie mag niet meer. In het ‘register gasverbrandingsinstallaties’ staan alle bedrijven die gecertificeerd zijn om installatie en onderhoud te doen.
Controle van gehuurde ketel
Veel huurwoningen hebben een cv-ketel die wordt meegehuurd met de woning. Periodieke controle van deze ketels is voor rekening van de verhuurder. Zij moeten hier gecertificeerde bedrijven voor inschakelen.
Controle rookgasafvoer
Bevindt je huurwoning zich in een flat of appartementencomplex? Dan is de cv-ketel vaak aangesloten op een rookgasafvoer die met buren wordt gedeeld. De verhuurder (of als er meerdere eigenaren zijn de VvE) moet dan regelen dat een gecertificeerd bedrijf de gezamenlijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer controleert en goedkeurt.
Voorlichtingscampagne
De Brandwondenstichting en de Brandweer zijn samen met het ministerie van BZK een campagne gestart: ‘Stop CO-vergiftiging’. De campagne wijst mensen op de gevaren van koolmonoxide en informeert over de nieuwe regelgeving.