Meteen naar de content

Nieuwegein voert APK voor huurwoningen in

Goed en veilig wonen De gemeenteraad van Nieuwegein heeft besloten dat alle corporatiewoningen met regelmaat gekeurd moeten worden. In 2020 stelde de Woonbond al voor om deze APK voor huurwoningen landelijk in te voeren.

De Algemeen Periodieke Keuring (APK) heeft als doel om problemen als vocht, schimmel en bijvoorbeeld onderhoudsachterstand eerder aan te pakken. Zoals het ook voor auto’s verplicht is, zouden huurwoningen eens in de zoveel tijd nagelopen moeten worden.

Afspraken met corporaties nodig

Nieuwegein is de eerste gemeente die dit lokaal invoert. De gemeente moet nog wel met de woningcorporaties afspraken maken over hoe deze APK uitgevoerd wordt. De lokale woningcorporaties zijn zelf niet enthousiast over dit plan, omdat het volgens hen extra werk oplevert naast het reguliere onderhoudswerk.

Makkelijker woningverbetering afdwingen

De Woonbond ziet een vierjaarlijkse APK voor huurwoningen het liefst landelijk ingevoerd worden. De keuring zorgt ervoor dat een verhuurder tijdig in actie komt en problemen voorkomt. Met het keuringsrapport kan de huurder, wanneer de verhuurder niet in actie komt, bij de Huurcommissie of de rechter makkelijker woningverbetering afdwingen.