Meteen naar de content

Woonbond in Nieuwsuur: vrije sector verder reguleren

Politiek en beleid Op vrijdag 2 december komt minister Hugo de Jonge met een concreet voorstel om de vrije sector huur deels te reguleren. De Woonbond is voorstander van meer regels voor huurprijzen in de vrije sector, maar is kritisch op de halve oplossing van de minister: het geldt alleen voor nieuwe huurders en alleen voor woningen tot € 1.000,-. In NOS Nieuwsuur was op zondag 27 november de reactie van de Woonbond en die van de vastgoedsector te zien.
Mathijs ten Broeke van de Woonbond reageert in Nieuwsuur op de plannen voor de vrije sector.
Mathijs ten Broeke van de Woonbond reageert in Nieuwsuur op de plannen voor de vrije sector.

De minister liet eerder al doorschemeren de vastgoedsector niet teveel te willen belemmeren. Hierdoor zal de huurprijsbescherming beperkt blijven tot nieuwe contracten en tot slechts 187 punten (€ 1.000,- huur) in het woningwaarderingsstelsel. De huren in de vrije sector zijn de laatste tien jaar met zo’n 25% gestegen, ver boven de gemiddelde loonstijging.

Puntenstelsel doortrekken naar 250 punten

Woonbond-woordvoerder Mathijs ten Broeke reageerde in Nieuwsuur op de plannen: “De huren in de vrije sector zijn afhankelijk van de grillen van de markt, hierdoor kunnen verhuurders de gekste prijzen vragen. Huurders zijn soms wel tot de helft van hun besteedbaar inkomen kwijt aan huur. Door het woningwaarderingsstelsel uit te breiden, moet de huur een goede weergave zijn van de kwaliteit van de woning. En zijn huurders beter beschermd tegen onredelijke huurprijzen. Daarom zou het puntenstelsel doorgetrokken moeten worden naar zo’n 250 punten (ongeveer € 1.350,- huur) in plaats van 187 punten (€ 1.000,-).”

Vastgoedsector zoekt manieren om huurprijzen hoog te houden

Uit de reportage van Nieuwsuur blijkt dat verhuurders er alles aan lijken te gaan doen om boven het maximum aantal punten uit te komen, waarna zij vrij zijn om een hoge huur te ontvangen. Ten Broeke: “Het is logisch dat de lobbymachine van vastgoedbazen op volle toeren draait. Want zij weten dat er minder te verdienen valt zodra de vrije sector aan banden wordt gelegd. Dus zoeken zij naar manieren om toch de huurprijzen hoog te kunnen houden.”

Alleen voor nieuwe contracten

Een ander punt van kritiek op het idee van de minister is dat de gedeeltelijke regulering van de vrije sector alleen geldt voor nieuwe huurcontracten. Dit betekent dat de verandering voor zittende huurders geen verschil maakt. De Woonbond pleit ervoor om het puntenstelsel ook te laten gelden voor huidige huurcontracten.

Je kunt de uitzending van Nieuwsuur terugkijken: het item start vanaf minuut 6:00.