Meteen naar de content

Pak hoge woonlasten aan met huurverlaging en hogere huurtoeslag

Huren en geld De Woonbond pleit voor een hogere huurtoeslag en het naar voren halen van de huurverlaging die is overeengekomen met volkshuisvestingsminister De Jonge en woningcorporaties. Dat is hard nodig. Vandaag maakt het CBS bekend dat de huurprijzen gemiddeld drie procent zijn gestegen dit jaar.

Dat komt bovenop de hard stijgende energielasten. Door de fors stijgende energielasten en de oplopende huurprijzen wordt wonen voor huurders snel duurder. Om te voorkomen dat huurders met een krappe beurs kopje onder gaan, moet het kabinet met maatregelen komen.

Huurverlaging

De Woonbond sprak eerder af met corporaties en het ministerie om de huurprijzen te verlagen voor ruim 500.000 hurende huishoudens met een laag inkomen. Dit wilde het ministerie in 2024 uitvoeren. De Woonbond wil dat de huurverlaging volgend jaar al ingaat, omdat huurders nu al met te hoge woonlasten kampen. Daarnaast zou de huurverlaging ook voor dezelfde inkomensgroep in de commerciële sector moeten gelden.

Huurtoeslag

De huurtoeslag moet worden verhoogd. Hiermee wordt een grote groep huurders met een laag of bescheiden middeninkomen geholpen.

Pak onzuinige woningen aan

Vooral in de particuliere huurmarkt zijn er nog veel onzuinige woningen. Om te voorkomen dat huurders een hoge huur blijven betalen voor slecht geïsoleerde woningen moet het kabinet hier ook met aanvullende maatregelen komen. De Woonbond pleit ervoor om enkelglas als een gebrek te verklaren aan de woning. Dit zorgt ervoor dat het vervangen van enkelglas onder de onderhoudsplicht valt van de verhuurder. Huurders kunnen dit dan afdwingen. Doet de verhuurder dat niet, dan betekent dat dat huurverlaging tot de onzuinige ruiten zijn vervangen.