Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenBinnenkort bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel waarmee gemeenten strenger op kunnen treden tegen foute verhuurders. Deze ‘Wet goed verhuurderschap’ is een grote stap vooruit, maar mist nog een belangrijk onderdeel.
Gemeenten kunnen straks boetes uitdelen en zelfs vergunningen intrekken wanneer verhuurders zich schuldig maken aan bedreigingen, intimidatie of discriminatie. Dit geldt ook wanneer er sprake is van te hoge huurprijzen. Maar wat mist in de wet is de mogelijkheid om misbruik van servicekosten aan te pakken. In een brief aan de Kamer riep de Woonbond onlangs op om dit toe te voegen aan de wet.
Daarin staan we niet alleen. Ook het BNNVARA-programma BOOS wil dat gemeenten onterechte servicekosten kunnen aanpakken. Ze hebben een lange geschiedenis met verhuurder ‘Change=’, die hoge servicekosten rekent voor diensten die niet worden geleverd of niet zijn afgesproken. Door 'misbruik servicekosten' ook onderdeel te maken van de wet, kunnen verhuurders rekenen op boetes en/of hun verhuurvergunning verliezen wanneer zij grof winst maken op servicekosten. Ben je het hiermee eens? Via de website van NPO3 kun je een oproep doen aan Kamerleden.
De Woonbond heeft in 2017 de Wet goed verhuurderschap op de politieke agenda gekregen. De groeiende particuliere huurmarkt maakt het aanpakken van het deel van de verhuurders dat zich niet goed gedraagt, hard nodig. Het is een goede zaak dat er nu eindelijk een wetsvoorstel wordt behandeld om foute huisbazen beter aan te kunnen pakken. Maar hier hoort ook het aanpakken van misbruik servicekosten bij.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel