Meteen naar de content

Pak verhuurders aan bij misbruik servicekosten

Huren en recht Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel waarmee gemeenten strenger op kunnen treden tegen foute verhuurders. Deze ‘Wet goed verhuurderschap’ is een grote stap vooruit, maar mist nog een belangrijk onderdeel.
Schoonmaker
Servicekosten kunnen o.a. kosten voor schoonmaak zijn. Op servicekosten mogen verhuurders géén winst maken. Maar dat gebeurt soms wel.

Gemeenten kunnen straks boetes uitdelen en zelfs vergunningen intrekken wanneer verhuurders zich schuldig maken aan bedreigingen, intimidatie of discriminatie. Dit geldt ook wanneer er sprake is van te hoge huurprijzen. Maar wat mist in de wet is de mogelijkheid om misbruik van servicekosten aan te pakken. In een brief aan de Kamer riep de Woonbond onlangs op om dit toe te voegen aan de wet.

BOOS! roept op tot aanpak oneigenlijk gebruik

Daarin staan we niet alleen. Ook het BNNVARA-programma BOOS wil dat gemeenten onterechte servicekosten kunnen aanpakken. Ze hebben een lange geschiedenis met verhuurder ‘Change=’, die hoge servicekosten rekent voor diensten die niet worden geleverd of niet zijn afgesproken. Door ‘misbruik servicekosten’ ook onderdeel te maken van de wet, kunnen verhuurders rekenen op boetes en/of hun verhuurvergunning verliezen wanneer zij grof winst maken op servicekosten. Ben je het hiermee eens? Via de website van NPO3 kun je een oproep doen aan Kamerleden (externe link).

Wet goed verhuurderschap hard nodig

De Woonbond heeft in 2017 de Wet goed verhuurderschap op de politieke agenda gekregen. De groeiende particuliere huurmarkt maakt het aanpakken van het deel van de verhuurders dat zich niet goed gedraagt, hard nodig. Het is een goede zaak dat er nu eindelijk een wetsvoorstel wordt behandeld om foute huisbazen beter aan te kunnen pakken. Maar hier hoort ook het aanpakken van misbruik servicekosten bij.

Brief aan Tweede Kamer – Wet Verhuurderschap

Brief Download