Meteen naar de content

Parlement kijkt sneller naar huurverhoging vrije sector

Politiek en beleid De Woonbond trok begin deze week aan de bel om ervoor te zorgen dat de Tweede Kamer snel besluit over de maximale huurverhoging in de vrije sector. Als de Kamer niet ingrijpt dreigt daar vanaf januari een maximale huurverhoging van 11 procent gevraagd te kunnen worden. Een wetsvoorstel van minister de Jonge (Volkshuisvesting) om dit tegen te gaan, moet nog worden aangenomen in de Tweede Kamer.

Na de waarschuwing van de Woonbond werd het wetsvoorstel geagendeerd. In het voorstel gaat de maximale huurprijsverhoging komend jaar van inflatie plus 1%, naar de gemiddelde CAO-loonstijging plus 1% . Daarmee komt de ruimte voor de maximale huurverhoging niet op 11%, maar op zo’n 4%. De Kamer behandelt het wetsvoorstel nu op 7 december. 

Voorgestelde huurstijging nog te hoog

De Woonbond vindt maximale huurverhogingen van de gemiddelde CAO-loonstijging plus 1% nog steeds te hoog, en roept op om te kiezen voor een maximum onder de CAO-loonstijging. Anders zijn huurders jaar op jaar meer van hun inkomen kwijt aan huur. 

In het voorstel wordt verder gesproken over een systematiek waarbij de laagste van respectievelijk de inflatie of de CAO-lonen geldt. Dat vindt de huurdersorganisatie wel een goede systematiek. 

Kijk goed wat er in je contract staat

Overigens gaat het om de de landelijk maximaal toegestane jaarlijkse  huurverhoging. Staat er een lagere huurverhoging in je huurcontract? Dan geldt dat lagere maximum. 

Brandbrief eerder dit jaar

In april van dit jaar stuurde de Woonbond al een brandbrief over de huurverhogingen om de torenhoge huurstijgingen te voorkomen.