Meteen naar de content

Prijsplafond: lagere energieprijzen, maar geen oplossing voor blokverwarming

Huren en geld De energieprijzen voor het prijsplafond worden lager dan het kabinet op Prinsjesdag aankondigde. Dat is vandaag bekendgemaakt. De Woonbond is blij met de lagere prijzen. Zeker de lagere prijs voor stroom. Wel moet er nog een oplossing komen voor huishoudens met blokverwarming.
Energiecrisis zorgt voor hoge energierekening bij alle huishoudens

Je betaalt in 2023 €1,45 voor een kubieke meter gas (dat was eerst €1,50) en €0,40 voor een kilowattuur stroom (dat zou eerst €0,70 zijn). Die prijzen gelden voor gasverbruik tot 1200 m3 en stroomverbruik tot 2900 kWh. 

Onduidelijkheid bij blokverwarming

De Woonbond is ook blij dat het kabinet meldt te willen kijken naar een oplossing voor mensen met blokverwarming (zo’n 450.000 huishoudens). Omdat zij geen individuele ketel hebben, maar met een wooncomplex op één ketel zijn aangesloten, dreigden zij buiten de boot te vallen. Het kabinet heeft aangekondigd voor deze groep te gaan zoeken naar een oplossing. De Woonbond drong er in een brief aan de ministers Rob Jetten (Economische Zaken en Klimaat) en Sigrid Kaag (Financiën) op aan dat prijsplafond bij blokverwarming zou gaan gelden voor de optelsom van de aangesloten woningen.

Dit is op te lossen, we gaan ervan uit dat het kabinet snel met een oplossing komt om deze groep huishoudens niet in de kou te laten staan.

Zeno Winkels, directeur Woonbond

Warmteafnemers

Daarnaast is het goed dat warmteafnemers ook beschermd gaan worden in het prijsplafond. Ook hier heeft de bond in voor gepleit. Winkels: “Goed dat deze groep ook onder het prijsplafond worden gebracht.” 

Compensatie voor dit najaar

Het prijsplafond wordt op 1 januari 2023 ingevoerd. Om huishoudens begin deze winter al te helpen ontvangen huishoudens en andere kleinverbruikers in november en december een vaste korting van € 190 per maand op de energierekening. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers hetzelfde en wordt verrekend via de energieleveranciers.

Meldpunt Energiealarm

Meldpunt Energiealarm

Hoge energierekening? Slecht geïsoleerde woning? Met warme trui in bed om stookkosten te drukken? Laat het weten op ons Meldpunt Energiealarm.