Meteen naar de content

Regels voor huurverhoging uitgelegd

Huren en geld Het voorstel van jouw verhuurder voor een huurverhoging is nu eenvoudig te controleren dankzij de uitlegvideo’s en de online check van de Woonbond.
Voor de meeste huurders van een sociale huurwoning geldt dat de huur in 2024 met maximaal 5,8% omhoog mag. Uitzondering daarop zijn huurders met een hoger inkomen en huurders met een relatief lage huur.

Om je te helpen het voorstel voor een huurverhoging te controleren, maakten we uitlegvideo’s voor vier verschillende situaties. Je kunt ook gebruikmaken van onze online check voor huurders van een sociale huurwoning.

Vier video’s voor verschillende situaties

De regels voor de jaarlijkse huurverhoging zijn voor huurders in de vrije sector anders dan voor huurders van een sociale huurwoning. Als je sociaal huurt kan je inkomen van invloed zijn op de huurverhoging en in sommige gevallen kun je recht hebben op huurverlaging.

Vrije sector (geliberaliseerd)

Video voor huurders van een woning in de vrije sector (geliberaliseerd huurcontract). Weet je niet of je in de vrije sector huurt? Check of je in de vrije sector huurt.


Sociale huur (gereguleerd)

Video voor huurders van een sociale huurwoning (niet-geliberaliseerd huurcontract). Weet je niet of je een sociale huurwoning huurt? Check of je sociaal huurt.


Inkomensafhankelijk

Stelt je verhuurder een inkomensafhankelijke huurverhoging voor? In deze video leggen we uit of je bezwaar kunt maken.


Huurverlaging

Als je inkomen is gedaald kom je misschien in aanmerking voor huurverlaging. In deze video leggen we de mogelijkheden uit.


Video Vrije sector
Video Sociale huur
Video Inkomensafhankelijk
Video Huurverlaging
Twijfel je of je verhuurder zich aan de regels houdt?

Twijfel je of je verhuurder zich aan de regels houdt?

Als persoonlijk lid van de Woonbond kun je voor hulp en advies terecht bij de experts van de Huurderslijn. Ben je nog geen lid, dan kun je telefonisch lid worden of online een lidmaatschap kopen.