Meteen naar de content

Speel tijdelijke huurcontracten weg

Huren en recht Binnenkort behandelt de Tweede Kamer een initiatiefwet om generieke tijdelijke huurcontracten af te schaffen. Sinds de invoer hiervan in 2016 stapelen de problemen door deze contracten zich op. Samen met studenten gaat de Woonbond op 21 februari naar de Tweede Kamer om politici op te roepen een einde te maken aan deze draaideurcontracten.
Foto: Woonverzet in Den Haag op 14 november 2021

‘Ik moet over vier maanden mijn huis uit. Ik zie geen enkel perspectief. Ik zit in een vicieuze cirkel zonder vooruitzicht.’
‘Op je 30e wil je je settelen, een toekomst opbouwen.. helaas wordt dat op deze manier erg moeilijk gemaakt.’
‘Je bent altijd bezig, zelfs als je net bent verhuisd met ‘over 2 jaar moet ik weer’. De moed zakt me vaak in de schoenen.’

Een kleine greep uit meldingen van jonge mensen die kampen met tijdelijke huurcontracten laat zien wat voor impact dit heeft op levens. Naast de neveneffecten van een hogere huur, zwakkere huurdersrechten en vaker last van intimidatie, brengt het constante stress en onzekerheid mee.

Brandbrief Tijdelijke Huurcontracten

Redenen voor de studenten Margot Rijsman, Justin Smit en Frédérique Hoogland om actie te ondernemen. Zij bogen zich tijdens een studieopdracht over de wooncrisis en observeerden dat de sleutel tot verandering bij het beleid ligt. De initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie die volgende week op de politieke agenda staat biedt een concrete kans hier invloed op uit te oefenen. Samen met de Woonbond hebben de studenten een brandbrief opgesteld om politici op te roepen voor deze wet te stemmen. Op 21 februari 2023 bieden wij deze aan in de Tweede Kamer, samen met het ‘Wooncrisis Kwartet’.

Het Wooncrisis Kwartet

Naast tijdelijke huurcontracten spelen er nog veel meer woonproblemen en zijn er natuurlijk ook mogelijkheden voor oplossingen. Gevoed door de meldpunten van de Woonbond, gesprekken met ervaringsdeskundigen en experts hebben Margot, Justin en Frederique het ‘Wooncrisis Kwartet’ ontwikkeld. Het doel is om bewustwording te creëren. Over de woonproblemen, wat dat betekent voor mensenlevens en de rol van politiek in zowel de oorzaken als de oplossingen.

Spelen politici tijdelijke huurcontacten meteen weg?

Op 21 februari wordt dit aangeboden in de Tweede Kamer. De politici worden uitgenodigd te kwartetten en het kwartet ‘Tijdelijke Huurcontracten’ meteen weg te spelen. Natuurlijk zou het nog een stap verder moeten gaan door ook de tijdelijkheid van jongerencontracten en kamercontracten aan te pakken, maar deze wet is een begin.

Deel de actie op sociale media

De komende week vragen wij aandacht voor de initiatiefwet en de actie bij de Tweede Kamer. Je kunt ons hierbij helpen door onze berichten te delen. Zodat woonzekerheid weer de norm wordt.