Meteen naar de content

Tijdelijke woonruimte voor ouders in scheiding

Woning zoeken Na Amsterdam, Amersfoort en Zutphen kunnen nu ook in het Overijsselse Olst, Wijhe en Raalte ouders in echtscheiding terecht in een Parentshouse. Dit is een huis waar ze tijdelijk kunnen verblijven tijdens hun zoektocht naar een structurele woonoplossing.

Parentshouses zijn er om tijdelijke woonruimte te bieden aan ouders die zich in een situatie van relatie-time-out of echtscheiding bevinden. Als samenwonen niet meer gaat, ontstaat in de praktijk vaak een zoektocht (meestal voor één van de ouders) naar geschikte woonruimte waarin ook de kinderen welkom zijn.

Gebrek aan eigen woonruimte leidt tot spanningen

Maar woonruimte vinden in de buurt van de kinderen is moeilijk. En dat leidt vaak tot veel extra spanningen in het gezin. Bijvoorbeeld als ouders langer dan gewenst bij elkaar blijven wonen, ongewenst ver weg wonen, steeds wisselende woonplekken hebben of moeten bankslapen bij bekenden. Het is allemaal niet bevorderlijk voor het welzijn van alle betrokkenen in deze toch al ingewikkelde en onrustige tijd. 

Parentshouses: positief voor zowel ouders als kinderen

De gevolgen kunnen enorm zijn, geen rust in huis voor de kinderen, contact verliezen met de kinderen, financiële problemen, inschrijven bij de voedselbank, het kwijtraken van werk en ziektekostenverzekering… Parentshouses willen die vrije val voor zijn en zo een positieve bijdrage leveren in moeilijke tijden en daarmee zowel ouders als kinderen in echtscheiding-situaties helpen.

Het eerste Parentshouse in Overijssel

De Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte constateerden een toename in echtscheidingsproblematiek waarbij kinderen spanning en problemen ondervinden door de strijd tussen hun ouders. De Kern maatschappelijk werk (onderdeel van het CJG) bracht samen met woningcorporatie SallandWonen, de gemeente Olst-Wijhe en de gemeente Raalte het eerste Parentshouse in Overijssel tot stand.

De kinderen kunnen er ook terecht

Het Parentshouse in een pand in Raalte bestaat uit vijf wooneenheden met gedeelde voorzieningen, zoals de keuken. Het is bestemd voor inwoners uit de betrokken gemeenten en kinderen kunnen er ook regelmatig verblijven. Bewoners kunnen er tijdelijk wonen, tot maximaal een jaar. Vanwege lage huurprijzen is het Parentshouse toegankelijk voor alle inkomensgroepen.

Woonruimte beschikbaar

Op 27 februari is het Overijsselse Parentshouse officieel geopend en al beschikbaar voor bewoners. Het maatschappelijk werk De Kern heeft een rol in de toeleiding, intake en advies, begeleiding en beheer.