Meteen naar de content

Toch geen huurverlaging voor alle woningen met slecht label

Huren en geld In tegenstelling tot wat veel mensen denken, leidt de aangenomen Kamermotie van 22 september over huurverlaging voor huizen met slechte labels voor veel huurders niet tot huurverlaging. De Woonbond pleit voor een regeling die voor alle huurders dezelfde resultaten oplevert. Zo moet enkelglas in een huurwoning een gebrek worden.

Huurhuizen met label E, F en G krijgen puntenaftrek in het puntensysteem. Dit heeft de Tweede Kamer op maandag 26 september besloten na een motie. De aangenomen motie moet nu uitgewerkt worden. Dat duurt zeker nog maanden.

Huurverlaging alleen bij maximale huur

Puntenaftrek heeft alleen voor huurders van woningen met een (bijna) maximale huur echt effect. Puntenaftrek zorgt dan voor huurverlaging. Deze situatie komt het meest voor bij slecht geïsoleerde woningen van particuliere verhuurders. Corporatiewoningen zitten meestal onder de maximumhuur. Puntenaftrek zorgt dan niet voor huurverlaging.

Huurverlaging voor alle slecht geïsoleerde huizen

De motie die in de Tweede Kamer is aangenomen leidt dus niet tot huurverlaging voor alle huurders van woningen met een E-, F- of G-label. De Woonbond roept het kabinet daarom opnieuw op om enkelglas tot gebrek te verklaren.

Woonbond vindt dat enkelglas gebrek moet zijn

Als enkelglas een gebrek is, moet de verhuurder het glas vervangen door goed isolerend glas. Doet de verhuurder dat niet, dan kan de huurder om huurverlaging vragen bij de Huurcommissie of de kantonrechter. Op deze manier krijgen alle huurders van slecht geïsoleerde woningen óf betere isolatie óf huurverlaging.