Meteen naar de content

Vast huurcontract weer de norm na succesvolle actie

Huren en recht De Woonbond is blij dat de Eerste Kamer instemde met de Wet vaste huurcontracten. Huurders krijgen meer woonzekerheid als reguliere tijdelijke huurcontracten niet meer mogen.
Studenten boden eerder dit jaar het Wooncrisiskwartet aan Tweede Kamerleden aan, met de oproep om de ‘draaideurcontracten’ af te schaffen.

Vanaf 2016 mochten verhuurders in de particuliere huurmarkt standaard een tijdelijk huurcontract gebruiken. Tijdelijke verhuur werd in dat huursegment de norm. De Woonbond heeft zich vanaf het begin verzet tegen deze ‘draaideurcontracten’ en is blij dat de huurbescherming en woonzekerheid voor huurders wordt hersteld

Tijdelijkheid leidde tot onzekerheid

“Deze tijdelijke contracten zadelden vaak jonge huurders op met permanente onzekerheid en stress. Ze verhuizen van de ene naar de andere tijdelijke oplossing, stellen belangrijke levenskeuzes als het starten van een gezin uit, en durven hun rechten bij slecht onderhoud of te hoge huurprijzen niet te halen omdat ze dan sowieso kunnen fluiten naar verlenging van een contract,” somt Woonbonddirecteur Zeno Winkels de problemen op.

Waken voor te veel uitzonderingen

Goed nieuws dus dat deze initiatiefwet tijdelijke huurcontracten terugdringt en het vaste contract weer de norm maakt. Wel vindt de Woonbond dat er niet te veel uitzonderingen moeten komen. Minister de Jonge komt nog met een lijst van uitzonderingen waarbij tijdelijk verhuurd mag worden.

Woonzekerheid nodig voor bestaanszekerheid

De noodzaak om een wet na invoering in 2016 binnen zes jaar terug te draaien, laat volgens Winkels zien dat de politiek veel te makkelijk gedacht heeft over een fundamenteel recht als woonzekerheid. Hij hoopt dat de politiek hiervan leert. Winkels: “In de verkiezingscampagne gaat het nu volop over bestaanszekerheid. Ik hoop dat in de praktijk straks ook terug te zien bij partijen.”

Invoering begin 2024

Nu de initiatiefwet definitief is aangenomen volgt de ondertekening door de koning en enkele formaliteiten. Afhankelijk daarvan wordt het 1 april of 1 mei voordat de wet in werking treedt. Iedereen die vanaf dat moment een nieuw huurcontract afsluit, valt onder de nieuwe regels.