Meteen naar de content

Veel huishoudens in energiearmoede uitgesloten voor energietoeslag

Huren en geld Een grote groep mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maakte geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Dit blijkt uit het nieuwe rapport van het Meldpunt EnergieAlarm van de Woonbond.

Het rapport is gebaseerd op 902 unieke meldingen van huurders. 60% van deze melders kwam vanwege het inkomen net niet in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag van € 1.300,-, terwijl zij dit juist nodig hadden. Onder hen ook veel samenwonenden, voor wie de inkomensgrens hoger ligt dan voor alleenstaanden.

Verhuurders weigeren oorzaak hoge energierekening aan te pakken

De meldingen zijn ontvangen tussen juni 2022 en mei 2023. De meeste gaan over slechte isolatie van de woning. Het merendeel van de melders ervaart kou of tocht in de woning. Ook woont een meerderheid in een woning met ruimtes met enkelglas. Verzoeken van huurders aan hun verhuurder om de woning beter te isoleren, zijn 9 op de 10 keer geweigerd of genegeerd.

“Omdat mijn verhuurder niets isoleert, betaal ik torenhoge stookkosten”

Waar dit toe leidt, blijkt uit de melding van Frouke uit Almelo. Zij is alleenstaande moeder, woont in een particuliere huurwoning en betaalt maandelijks meer dan € 600,- aan energie. Naast de zorg voor haar kinderen werkt ze in deeltijd in een verpleeghuis, vanwege deze inkomsten maakte zij geen aanspraak op de energietoeslag.

“Omdat mijn verhuurder tot nu toe niets geïsoleerd heeft aan het huis, betaal ik torenhoge stookkosten”, vertelt Frouke. “De onzuinige CV-ketel is meer dan 20 jaar oud, de tochtige ramen zijn voor het laatst in 1982 vervangen. Het is te gek voor woorden dat mijn particuliere verhuurder geen verplichting heeft om te verduurzamen. Hij wil alleen iets opknappen als ik daarvoor € 150,- per maand extra gaan betalen. Onder aan de streep ga ik er dan op achteruit.”

Campagne voor bestaanszekerheid gestart

Het verhaal van Frouke is samen met die van vele anderen sinds deze week ook te zien in de campagne van de Landelijke Armoedecoalitie. Met een brandbrief, persoonlijke verhalen en talloze harde feiten roept dit brede samenwerkingsverband de politiek op om bestaanszekerheid voor iedereen te verankeren in de rijksbegroting voor 2024.

Naast de Woonbond bestaat de Armoedecoalitie uit de Landelijke Cliëntenraad, Sociaal Werk Nederland, Sociale Alliantie, Ieder(in), Valente, Gemeente Utrecht, CNV, FNV, Alliantie Vrijwilliger Schuldhulp, ATD Vierde Wereld en SUNN.

Meldpunt Energiealarm

Meldpunt Energiealarm

Hoge energierekening? Slecht geïsoleerde woning? Met warme trui in bed om stookkosten te drukken? Laat het weten op ons Meldpunt Energiealarm.

Meldpunt Energiealarm – stookseizoen 2022-2023

Rapport Download