Meteen naar de content

Veel jonge huurders wonen onveilig

Huren en recht Twee op de vijf jonge huurders huurt in een onveilige situatie, blijkt uit onderzoek van het tv-programma EenVandaag onder huurders tot 35 jaar.

Herkenbaar, zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels in de uitzending. De Woonbond wil dat er haast wordt gemaakt met de ‘Wet goed verhuurderschap’, waarmee foute huisbazen beter aangepakt kunnen worden. 

Foute verhuurders

Huisbazen die ongevraagd binnenkomen, weigeren reparaties uit te voeren of fysiek agressief worden: veel jonge huurders maken onveilige situaties mee door hun huisbaas. Bijna de helft van de jonge huurders (43 procent) zegt bij EenVandaag dat hun huisbaas weigerde onderhoud te plegen aan hun woning. Een derde (29 procent) geeft aan dat er geen reparaties werden uitgevoerd in huis. “We hebben maandenlang met een kapotte achterdeur en kapotte rookmelder gezeten”, zegt een deelnemer. Bij een vijfde (20 procent) kwam de huisbaas ongevraagd de woning binnen. Ook op het Meldpunt Jongeren en Starters van de Woonbond regent het dergelijke klachten.

Wet goed verhuurderschap

De Woonbond wil daarom dat de ‘Wet goed verhuurderschap’ zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Met deze wet kunnen gemeenten foute verhuurders aanpakken met boetes en het overnemen van het beheer van een pand. Ook moeten gemeenten met een meldpunt komen waar huurders een melding kunnen doen. De ‘Wet goed verhuurderschap’ komt voort uit een initiatiefnota van de Woonbond in 2017. De bond wijst er op dat er ook geïnvesteerd moet worden in handhaving en lokale huurdersondersteuning om te zorgen dat de potentie van de wet wordt waargemaakt.

Kamervragen

In Kamervragen van D66 en de SP wordt ook gevraagd om actie van minister Hugo de Jonge. Bovendien willen de partijen dat, vooruitlopend op de ‘Wet goed verhuurderschap’, er een landelijk meldpunt komt waar foute verhuurders kunnen worden gemeld. Ook moet er gekeken worden of het takenpakket van de Huurcommissie kan worden uitgebreid.