Meteen naar de content

Verhuurders en overheid werken samen om huisuitzettingen te voorkomen

Huren en recht Door de energiecrisis en de hoge inflatie groeit het risico op betaalachterstanden. Om te voorkomen dat dit tot huisuitzettingen leidt, hebben verhuurders, gemeenten en het Rijk gezamenlijke afspraken(externe link) gemaakt.

De Woonbond onderschrijft het belang van een gezamenlijke aanpak om huisuitzettingen ten gevolge van de energiecrisis en de hoge inflatie zo veel mogelijk te voorkomen. Tegelijkertijd blijft het belangrijk om de betaalbaarheid van huren te verbeteren. Dat vergt meerjarig woonbeleid met inzet op betaalbaarder wonen. Te veel huurders zitten financieel in de knel. 

Vroege signalering

Wanneer een huurder achterloopt met het betalen van de huur, ontvangt de gemeente een signaal van de verhuurder. Zo kan er snel hulp of schuldhulp aangeboden worden. Huurders met dreigende betaalproblemen kunnen ook zelf naar hun gemeente stappen voor hulp. Daarnaast is er de website Geldfit.nl en het telefoonnummer 0800-8115 (gratis en anoniem).

Koepelorganisaties van verhuurders (Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang) en overheden (gemeenten en het Rijk) maakten eerder tijdens de coronacrisis al samenwerkingsafspraken om betalingsachterstanden zo vroeg mogelijk te signaleren.