Meteen naar de content

Verlaag huren ook voor particuliere huurders

Huren en geld De wet waarmee de huur voor corporatiehuurders met een laag inkomen wordt verlaagd is opengesteld voor consultatie. De huurverlaging komt voort uit afspraken van de Woonbond met corporaties en het ministerie van Binnenlandse Zaken (Volkshuisvesting). Het is één van de maatregelen die zijn afgesproken in ruil voor afschaffing van de verhuurderheffing.
Huurverlaging
Huurverlaging

Door de wet krijgen zo’n 500.000 hurende huishoudens een huurverlaging tot onder de €550,-. Het gaat om huurders met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.  

Particuliere huursector

Het kabinet heeft de wet opengesteld voor consultatie. Via internetconsultatie.nl kunnen individuen en organisaties op het wetsvoorstel reageren. Dat kan tot 2 augustus 2022. De Woonbond heeft in een reactie aangegeven dat sociale huurders bij particuliere verhuurders ook recht moeten krijgen op huurverlaging. De huurprijzen voor sociale huurwoningen zijn hier vaak hoger dan bij corporaties, waardoor huurders met een laag inkomen nog dieper in de problemen zitten.  Bovendien profiteren grotere verhuurders in de particuliere sector ook van het afschaffen van de verhuurderheffing. Het zou vreemd zijn deze verhuurders hier geen tegenprestatie voor hoeven leveren. Daarnaast is het een ongelijke behandeling van huurders om de huurverlaging alleen bij corporatiehuurders te laten gelden.

Verlaag huren eerder

Ook pleit de bond ervoor om de huurverlaging eerder in te laten gaan. De huurverlaging staat gepland in 2024, maar omdat veel huurders in de knel zitten door de stijgende prijzen voor boodschappen en energie, is het verstandig om de huren zo snel mogelijk te verlagen.