Meteen naar de content

Waakhond waarschuwt voor woningwebsites

Woning zoeken De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor misleidende huurwoningwebsites. Veel sites bedriegen abonnees door te verzwijgen dat ze slechts een online zoekservice bieden.
Geen huis, slechts kosten
Geen huis, slechts kosten

De ACM heeft de beheerders van verschillende commerciële woningwebsites erop aangesproken dat ze hun leven moeten beteren. De toezichthouder ontvangt via haar online loket Consuwijzer(externe link) veel klachten over de misleidende verhuursites. De klanten denken zich te abonneren op commerciële verhuurbemiddeling, terwijl veel sites niet meer zijn dan eenvoudige zoekwebsites.

Nep

Bovendien geven klanten aan dat veel getoonde huurwoningen allang niet meer beschikbaar zijn of soms zelfs helemaal nep zijn. Ook lukt het vaak niet om via de sites in contact te komen met de vermelde verhuurmakelaars.

Geen boete

De ACM deed het afgelopen jaar onderzoek naar twee specifieke sites. Hoewel de toezichthouder constateert dat deze sites vermoedelijk hun klanten hebben misleid, krijgen de eigenaren geen boete opgelegd. De ACM zegt dat daar nader onderzoek voor nodig is. Dat vergt kostbare tijd die de waakhond graag aan andere zaken besteedt.

Kleine letters

Liever waarschuwt de ACM de consumenten voor de huurwoningwebsites: ‘Bekijk goed wat het abonnement precies inhoudt. Lees ook de kleine lettertjes. Wat krijgt u voor uw geld? Wat biedt de site u? Hoe lang zit u eraan vast? Het bedrijf moet u dat allemaal vertellen.’