Meteen naar de content

Woekerhuren brengen jong en oud in problemen

Huren en geld Hoge huurprijzen in de vrije sector leiden tot geldproblemen, uitgestelde levenskeuzes en veel stress. Dit blijkt uit het rapport over het Meldpunt Woekerhuren van de Woonbond.
“60% van mijn loon gaat naar woonlasten. Ik ga dit niet lang volhouden en ik vind het zeer onrechtvaardig”, aldus een van de huurders die gereageerd heeft via het Meldpunt Woekerhuren.

Vrijdag publiceerde de Woonbond dit rapport met daarin conclusies over de ruim 350 meldingen die in twee maanden tijd binnenstroomden. Voor directeur Zeno Winkels maken deze verhalen van huurders stuk voor stuk duidelijk dat de enorm hoge huurprijzen aan banden gelegd moeten worden. De Wet Betaalbare Huur is volgens Winkels hier het middel voor.

Losgezongen huurprijzen duperen alle huurders

Huurders van alle leeftijden worden geraakt door de losgezongen hoge huurprijzen in de vrije sector. Jongeren stellen levenskeuzes uit en hebben het gevoel niet echt mee te doen. Gezinnen en middeninkomens merken dat er geen plek voor hen lijkt te zijn. Gepensioneerden maken zich zorgen dat de huurindexering van de al hoge huren ervoor zorgt dat de huurwoning waarin ze vast zitten, niet meer te betalen is.

“Ik kan niet eens vrienden uitnodigen te eten hier want ik kan geen eettafel kwijt. 75% van mijn salaris verdwijnt naar mijn vaste lasten. Ik weet niet of ik volgend jaar wel in dit huis kan blijven want het is voor mij niet bij te benen als de huur steeds verder omhoog gaat. Ik voel me daardoor geregeld depressief.”

Dertiger die iedere maand € 1.075,- betaalt voor haar woning van 27 vierkante meter

Hoge prijs is geen garantie voor kwaliteit

Veel melders delen de vrees om vanwege de flinke huurstijgingen gedwongen te moeten verhuizen. Terwijl de zoektocht naar een betaalbare woning hopeloos is. Ook blijkt de kwaliteit van de vaak onzuinige woningen in schril contrast te staan met de huurprijs. Problemen als vocht en schimmel, slecht geïsoleerde woningen, enkelglas en hoge stookkosten worden veel genoemd door melders.

Wet Betaalbare Huur geen luxe maar noodzaak

Maandag 22 april behandelt de Tweede Kamer de Wet Betaalbare Huur. Volgens de Woonbond is deze wet hard nodig om de excessief hoge huurprijzen aan te pakken.

Om huren echt betaalbaar te maken is nog veel meer nodig, maar het aanpakken van woekerhuren is een onmisbare stap in dit geheel. Politici die zich eerder uitspraken voor lagere huren en het aanpakken van de wooncrisis, moeten zich juist nu aan hun woord durven houden. De Wet Betaalbare Huur is geen kwestie van smaak, maar bittere noodzaak.

Zeno Winkels, directeur van de Woonbond

Oproep aan Tweede Kamer

In aanloop naar het debat op 22 april heeft de Woonbond alle woordvoerders wonen een brief gestuurd. Het is een oproep om het wetsvoorstel te steunen en de aanbevelingen voor verbetering ter harte te nemen.

Rapportage Meldpunt Woekerhuren

Rapport Download