Meteen naar de content

Woonbond: zie enkelglas als gebrek

De Woonbond wil dat enkelglas of een erg onzuinig energielabel gezien gaat worden als een gebrek aan de woning. Juridisch gezien gaat het dan om een onderhoudsgebrek dat door de verhuurder verholpen moet worden.

Die oproep deed de Woonbond onlangs bij BNNVARA KASSA

Voor dubbelglas naar de rechter

Nog steeds hebben veel huurwoningen enkelglas. Als verhuurders dit niet willen aanpakken, kunnen huurders afdwingen dat er dubbelglas komt. Maar als een verhuurder niet thuis geeft is voor dat afdwingen wel een gang naar de rechter nodig.

Huurcommissie laagdrempeliger

Door enkelglas te gaan behandelen als een ‘gebrek aan de woning’ kunnen huurders in de gereguleerde sector via een onderhoudsprocedure bij de Huurcommissie zorgen dat de verhuurder in beweging komt. Dat is veel laagdrempeliger dan een gang naar de rechter, waardoor meer huurders deze stap zullen nemen.

Enkelglas niet meer van deze tijd

Bovendien wordt het vervangen van enkelglas door dubbelglas nu nog gezien als een renovatie, waar een huurverhoging voor gevraagd kan worden. Door het te gaan behandelen als een gebrek, is dat niet meer zo. Daar gaat een duidelijk signaal van uit. Enkelglas is niet meer van deze tijd.