Meteen naar de content

Woonprotest tegen leegstand

Politiek en beleid Zo'n duizend mensen demonstreerden zondag 26 februari 2023 in Amsterdam voor een beter woonbeleid. De actievoerders hielden een 'mars tegen leegstand' van de Dam via de Kalverstraat naar het Waterlooplein: 'Huizen voor mensen, niet voor winst!'
demonstranten met protestborden op straat
Demonstratie tegen leegstand aan het begin van de Amsterdamse Kalverstraat

De deelnemers aan het tweede, Amsterdamse Woonprotest ageerden tegen de leegstand in Nederlandse winkelstraten. Daar gaan boven winkels duizenden lege woningen schuil. De ingangen naar deze bovenwoningen zijn opgeofferd voor de brede etalages van bekende winkelketens en andere ondernemers.

Geen kassa

“Blijkbaar vinden ze geld belangrijker dan mensen”, zegt Esther (21). Op de Dam houdt de studente een bordje omhoog: ‘Mi casa, su kassa’. Kassa is doorgestreept. Esther: “Het is best gek dat er duizenden woningen boven winkels leeg staan, terwijl er tegelijkertijd duizenden mensen geen woning kunnen krijgen, toch?”

Woningnood

Ook Moniek (37) verbaast zich daarover. “Huizen voor mensen, niet voor winst!”, scandeert ze samen met veel andere demonstranten. Zelf bewoont ze naar tevredenheid een huurwoning. “Maar ik zie om me heen hoe groot de woningnood is. Het is frustrerend hoe weinig daar de afgelopen jaren aan is gedaan.”

Leegstand

De demonstranten vinden dat naast de leegstand boven winkels ook de leegstand van andere objecten moet worden aangepakt. Ze zien in de praktijk weinig terug van de plannen om leegstaande gebouwen te transformeren tot woonruimte. Er wachten nog steeds 219.000 gebouwen op een andere bestemming, blijkt uit cijfers van het CBS.

Containers

Behalve de leegstand bekritiseerden de actievoerders zondag met name de woningnood onder jongeren, het winstbejag van vastgoedeigenaren en de slechte huisvesting in bijvoorbeeld “containerdozen”, waarvoor je volgens een van de sprekers op het actiepodium “alleen in aanmerking komt als je vijf minuten na je verwekking door je ouders bent ingeschreven”.

Grimmig

Het Woonprotest verliep korte tijd grimmig. Tot hun onvrede werden de actievoerders door de politie slechts in kleine plukjes met tussenpozen tot de Kalverstraat toegelaten, omdat werd gevreesd dat anders mensen in de drukke, smalle winkelstraat in de verdrukking zouden raken.

Tentjes

Later in de tocht konden de demonstranten zich hergroeperen. Het protest eindigde bij het stadhuis op het Waterlooplein, waar enkele actievoerders symbolisch hun tentjes opzetten.