Meteen naar de content

Zeggenschap bewoners onder druk

Huurdersorganisatie In Huurpeil 2 een dossier over zeggenschap door bewoners, waarom dat onderhevig is aan erosie en hoe we kunnen voorkomen dat huurders en andere bewoners straks geen bal meer te zeggen hebben in hun eigen buurt.

Zeggenschap staat onder druk, onder meer door de nieuwe Omgevingswet die in januari 2024 van kracht wordt. Huurdersorganisaties kunnen bijdragen aan machtsblokken van bewoners die zeggenschap claimen in hun eigen buurt. In het Huurpeil-dossier een gesprek met zes experts over zeggenschap en een reportage over hoe bewoners in Amsterdam-Noord wel veel te zeggen kregen.

Laatste woonessay Adri Duivesteijn

Adri Duivesteijn, die eerder dit jaar overleed, hield eind 2022 het co-referaat bij de Den Uyl-lezing: ‘De meest fervente tegenstanders van een zelfstandige rol van burgers zijn de woningcorporaties en de projectontwikkelaars die een grondpositie hebben. Bevrijd het wonen, door burgers het recht te geven om zelfstandig te zijn binnen een nieuw sociaal woonstelsel.’ In deze Huurpeil Duivesteijns laatste essay over wonen.

Veerkracht platteland

Socioloog Bettina Bock begrijpt het onbehagen onder bewoners van het platteland. De hoogleraar plattelandsontwikkeling ziet hoe het verlies van voorzieningen het dorpsleven bedreigt. Haar vertrouwen in gemeenschapskracht is echter groot: ‘Afstand schept kansenongelijkheid.’

Huisvesting ouderen

Huisvesting moet snel worden aangepast aan de grijzer wordende bevolking. Deskundigen Yvonne Witter van Platform ZorgSaamWonen en Hans Adriani, bestuurlijk aanjager wonen, welzijn en zorg voor ouderen, vertellen hoe.

Regionale woondeals

De 35 regionale woondeals over de woningbouw tot en met 2030 moesten met stoom en kokend water worden gesloten. Maar in plannen kun je niet wonen. Vooral de beoogde bouw van voldoende betaalbare huurwoningen moet in lokale prestatieafspraken scherper worden uitgewerkt.

Verdeling van schaarste

Hoe komen we tot een rechtvaardige en doelmatige verdeling van de beperkte woningvoorraad? Verschillende regio’s werken aan een eerlijker systeem.

Terug in de tijd

In deze nieuwe rubriek gaan we terug in de tijd aan de hand van een historische foto. Dit keer van een huurstaking in 1933 in de Amsterdamse Mercatorbuurt die leidde tot de ontruiming van vijftig gezinnen.

Vaste rubrieken

‘In de peiling’ geeft een overzicht van het nieuws van het afgelopen kwartaal. ‘Leesvoer’ biedt een selectie van interessante publicaties van de afgelopen maanden. ‘De Zeepkist’ biedt o.a. reacties op de stelling dat bij nieuwbouw teveel focus ligt op de aantallen in plaats van de kwaliteit van toekomstige buurten.

Columnist Jos van der Lans laat zich uit over het ‘verkeerde verleden’ van nogal wat woningcorporatie(bestuurder)s. Op de achterpagina een politieke prent van Joep Bertrams en de column van onze columnist Mert Kumru, woon- en klimaatactivist. Achterin Huurpeil een katern met informatie over de Woonbond en zijn achterban.

Wil je meer lezen van de actuele Huurpeil? Neem dan een kijkje in het dossier van de actuele editie, of neem een abonnement op Huurpeil.