Meteen naar de content

Persbericht

Bewoners met blokverwarming: check of energiecompensatie aangevraagd is

De Woonbond roept bewoners met een collectieve aansluiting voor warmte of elektriciteit op, om snel via de ‘statusviewer’ te controleren of hun verhuurder of VvE compensatie aangevraagd heeft en of die al is toegekend. Het ministerie van EZK heeft deze week de ‘statusviewer’ online gezet, waarmee bewoners met blokverwarming kunnen controleren of voor hun adres de compensatie voor de hoge energieprijzen is aangevraagd en toegekend.

De Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen is al in april in het leven geroepen om de hoge energieprijzen te dempen voor mensen die geen voordeel hebben van het eerder ingestelde energieprijsplafond. Mensen met blokverwarming hebben namelijk geen eigen energiecontract, maar regelen dit gezamenlijk via hun verhuurder of VvE. Deze zogenoemde contracthouders moeten dan ook de aanvraag doen voor de compensatie en deze verrekenen over de aangesloten huishoudens.

Soms zijn het echter de bewoners zelf die de energierekening beheren. Bijvoorbeeld bij woongroepen en studentenhuizen is dit vaak het geval. Dan zijn zijzelf contracthouder en moeten zij zelf de aanvraag doen. De regeling geldt voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woningen.

De compensatieregeling sluit al op 30 september, terwijl tot deze week niet in te zien was voor welke adressen de compensatie is aangevraagd. De Woonbond dringt aan op verlenging van de aanvraagtermijn, maar hierover is nog geen duidelijkheid. Daarom de oproep aan bewoners: controleer of jouw verhuurder of VvE de aanvraag gedaan heeft. Als dit niet het geval blijkt, is het raadzaam om diegene hierop te attenderen.

De Woonbond heeft lang aangedrongen op de compensatieregeling en de mogelijkheid om in te zien of contracthouders de compensatie al aangevraagd hebben. Nu dit eindelijk zover is, is het zaak dat het geld terechtkomt waar het voor bedoeld is.
 

    • De Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen wordt aangevraagd door de contracthouder van het energiecontract van de blokaansluiting. De individuele bewoner vraagt dus niet zelf de compensatie aan en weet daardoor niet altijd of de compensatie al is aangevraagd. Dit hulpmiddel helpt de bewoner daarbij.

Contact

Exclusief voor journalisten

Mathijs Ten Broeke

Persvoorlichter