Meteen naar de content

Persbericht

Huurders en Woonbond in actie tegen woekerhuren

Met een nieuwe campagne bindt de Woonbond de strijd aan tegen woekerhuren. De enorme groei van de vrije huursector heeft tot een explosie aan huurprijzen geleid. Hierdoor staan huurders en woningzoekenden met de rug tegen de muur, daarom eisen zij dat de vrije sector gereguleerd wordt.

In zes jaar tijd groeide de private vrije huursector met 96%. Bijna een verdubbeling in zes jaar tijd. Vooral in het dure segment boven de € 1.000 was de stijging enorm.

“Door het tekort aan sociale huurwoningen en het feit dat een koopwoning voor veel mensen onbereikbaar is geworden, hebben woningzoekenden vaak geen andere keuze dan een torenhoge huur te betalen in de vrije sector. Een huurprijs die niet in verhouding staat met de kwaliteit van de woning.”

Zeno Winkels, directeur Woonbond

In de vandaag gelanceerde video vertellen twee huurders waar dit toe leidt. “Ik betaal € 1.065,- in de maand voor ongeveer 50 vierkante meter. Het voelt alsof iemand heel makkelijk geld aan jou verdient,” zegt Maud uit Kamerik. “Het is niet warmer te krijgen dan 16 graden in de winter” vertelt Paul uit Kudelstaart. “Het is een huis dat ik particulier gehuurd heb, € 1.650,- huur. Wij moeten het maar nemen zoals zij het aanbieden. Je kan wel zeggen ‘je moet het niet doen’, maar je hebt weinig keus.”

De ministerraad stelde vandaag het wetsvoorstel ‘Betaalbare Huur’ van minister Hugo de Jonge vast. Deze wet reguleert deels de vrije sector, wat de Woonbond toejuicht, maar gaat niet ver genoeg om de problemen op te lossen. Reguleer een groter deel van de vrije sector door het puntenstelsel door te trekken naar 250 punten en pas het ook toe op bestaande huurcontracten in plaats van alleen op nieuwe, bepleit de bond.

In september zal het wetsvoorstel in de Tweede Kamer behandeld worden. In plaats van een aanscherping, doet de vastgoedsector er alles aan om de wet af te zwakken.

“De lobby van de vastgoedsector tegen een fatsoenlijk huurprijsplafond draait op volle toeren. Terwijl dit alleen betekent dat woningen een maximale huurprijs krijgen die enigszins in lijn ligt met de kwaliteit. Verhuurders die alleen willen verhuren als er woekerprijzen worden gevraagd kunnen we missen als kiespijn.”

Zeno Winkels, directeur Woonbond

Contact

Exclusief voor journalisten

Mathijs Ten Broeke

Persvoorlichter