Persbericht
Huurdersprotest in Tweede Kamer: ‘Huurexplosie moet stoppen’

De Tweede Kamer debatteerde woensdag over de grote huurstijging die huurders in juli te wachten staat. Minister Mona Keijzer wil verhuurders toestaan om de huren in de sociale huursector met 5% te laten stijgen. In de middenhuursector is dit zelfs 7,7% en in de vrije huursector 4,1%. Alle drie de percentages liggen ver boven het inflatiecijfer van 3,1% en deze huurverhoging komt bovenop die van vorig jaar, wat toen de grootste huurstijging in 30 jaar tijd was.
Huurders vragen hier niets onredelijks, de Tweede Kamer moet de minister dwingen deze huurexplosie te stoppen.
‘Bestaanszekerheid wordt steeds moeilijker’
Een van de 40 protesterende huurders was Tineke van Geest uit Rotterdam. Zij pikt het niet langer dat huurders keer op keer op moeten draaien voor de kosten van de wooncrisis. Van Geest: ‘Opnieuw zo’n hoge huurverhoging dit jaar zou betekenen dat mensen nog moeilijker eten kunnen kopen. De bestaanszekerheid van huurders wordt gewoon steeds moeilijker.’
Belofte tot huurverlaging niet waargemaakt
Voorafgaand aan het debat stonden enkele Tweede Kamerleden de huurders te woord, onder wie Jeremy Mooiman (PVV), Habtamu de Hoop (GL-PvdA) en Sandra Beckerman (SP). Mooiman van coalitiepartij PVV werd het vuur aan de schenen gelegd door een huurster die hem erop wees dat de belofte uit het PVV-programma dat de huren verlaagd zouden worden, dit jaar niet waargemaakt worden.
‘Huurders vragen hier niets onredelijks’
Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Huurders vragen hier niets onredelijks. Ook met inflatievolgend huurbeleid kan er de komende tien jaar meer dan 100 miljard euro geïnvesteerd worden. Dat is 95% van de opgave voor woningcorporaties. Bovendien is het Kabinet dan ook structureel minder geld kwijt aan de huurtoeslag. De minister en de corporaties zijn aan zet.’
Investeren in volkshuisvesting is de oplossing
De Woonbond roept de minister op om de maximale huurverhoging vast te stellen op het inflatiecijfer of lager en het leenplafond voor woningcorporaties te verhogen zodat er structureel meer investeringen in de nieuwbouw van sociale huurwoningen kunnen worden gedaan. Ook zou de minister volgens de bond de winstbelasting voor corporaties moeten schrappen, zodat hun investeringsruimte groter wordt. Voor de langere termijn zou de minister samen met corporaties moeten werken aan een plan voor publieke investeringen in nieuwbouw van sociale huurwoningen.
Kiezers coalitiepartijen willen rem op huurstijging
Uit recent onderzoek bleek dat ook kiezers van de vier coalitiepartijen (PVV, VVD, NSC en BBB) een lagere huurstijging willen. En twee derde van alle kiezers vindt dat er publiek geïnvesteerd moet worden in nieuwbouw van sociale huur. Ook is zo’n 84% procent van de kiezers van mening dat de huurverhoging sowieso niet hoger mag zijn dan inflatie.
