Meteen naar de content

Persbericht

Jongerenorganisaties strijden voor betaalbare huur

Aanstaande dinsdag 12 maart roepen maar liefst 13 jongerenorganisaties de Tweede Kamer op om zich uit te spreken voor de Wet Betaalbare Huur.

Vanaf 13:30 uur verzamelen de jongeren onder leiding van Woonbond Jongeren op het Anna van Buerenplein in Den Haag om aandacht te vragen voor de positie van jongeren op de woningmarkt. Ook zullen FNV Young&United, CNV Jongeren, NJR, !Woon, LSVB, ASVA, Vidius, SOOZ, CDJA, DWARS, PINK en PerspectieF aanwezig zijn.

Spreken Kamerleden zich uit voor betaalbare huur?

Kamerleden zijn uitgenodigd om buiten op het plein de ludieke protestactie te bezoeken en met jongeren in gesprek te gaan. Aan de Kamerleden de vraag om zich zichtbaar uit te spreken voor de Wet Betaalbare Huur.

Helft van inkomen kwijt aan woonlasten

Uit cijfers van het CBS blijkt dat van alle huishoudens juist jongeren die huren in de private sector het grootste deel van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten. In 2021 liep dit bij jonge huishoudens zelfs op tot 47,5 procent. Gelijktijdig is het aantal jongeren met een verhuiswens gestegen, maar hebben zij vanwege gebrek aan een goed alternatief geen andere woning kunnen vinden.

Met de Wet Betaalbare huur krijgen de meeste vrije sectorwoningen een maximale huurprijs die met de kwaliteit samenhangt. Dit zou een einde maken aan de woekerhuren die veel jongeren op dit moment betalen.

#dehuuristeduur

De actie is geïnitieerd vanuit Woonbond Jongeren en wordt vanuit allerlei hoeken met beide handen aangegrepen. Enkele weken geleden lieten jongeren al in grote getalen hun onvrede horen. Dit deden zij door met de hashtag dehuuristeduur te reageren onder Pieter Omtzigts meest recente Instagram-post. Dit met het doel de NSC te overtuigen van het belang van de wet en zo te voorkomen dat deze controversieel zou worden verklaard. Daarop volgend uiten jongeren nu een urgente behoefte om de wet aan te nemen.

Contact

Exclusief voor journalisten

Mathijs Ten Broeke

Persvoorlichter