Meteen naar de content

Persbericht

Oud-voorzitter Woonbond verkozen als vicepresident internationale huurderskoepel

Op de internationale conferentie van de International Union of Tenants (IUT) afgelopen week in Lissabon is Saskia Bolten verkozen als vicepresident. Als voormalig voorzitter van de Nederlandse Woonbond gaat zij vanaf nu de belangen van huurders wereldwijd vertegenwoordigen.

Iedere drie jaar komen de leden van de IUT bijeen, ditmaal voor de 22e keer sinds de oprichting in 1926. Woonbond-directeur Zeno Winkels was aanwezig: “Als ergens duidelijk wordt dat huurders er niet alleen voor staan, dan is het wel hier. Wereldwijd slaan we de handen ineen voor een sterk huurdersgeluid. En vanuit Nederland zijn we bijzonder goed vertegenwoordigd. Na maar liefst 12 jaar heeft onze Jan Laurier als vicepresident het stokje overgedragen aan Saskia Bolten. Daar zijn we blij mee en ook trots op.”

De gezamenlijke huurdersvertegenwoordigers van over de hele wereld hebben op de conferentie alle beleidsmakers en politici tot drie zaken opgeroepen:

  • Zorg bij verduurzaming dat huurders er financieel beter van worden
  • Het begrip energiearmoede moet beter worden gedefinieerd
  • Huurdersvakbonden moeten inspraak hebben in wetgevingsprocessen

De International Union of Tenants is opgericht in 1926 en een koepel van 75 huurdersbelangenorganisaties over de hele wereld, in meer dan 50 landen. De IUT streeft naar betaalbare en fatsoenlijke huurwoningen en onderstreept dat wonen een grondrecht is.

Het volledige statement is hier terug te lezen. Op de website van de IUT is meer informatie over de organisatie en de conferentie in Lissabon te vinden.