Persbericht
Private sociale huurders bezorgd over uitzondering huurbevriezing
Uit de vandaag gepubliceerde rapportage van de meldingen blijkt dat huurders het oneerlijk vinden om ongelijk behandeld te worden, vaak al hoge huurprijzen betalen en dat het onderhoud van de woningen in de particuliere huurmarkt nogal te wensen over laat.
Uitzonderen betekent rechtsongelijkheid
Veel huurders geven aan dat er sprake is van rechtsongelijkheid door ze uit te zonderen op basis van het type verhuurder. Daar zijn ook huurders bij die in een voormalige corporatiewoning woonden, die inmiddels verkocht is aan een belegger.
Nu al hoge huur, zonder huurbevriezing 5% erbij
De melders betalen ook al hoge huurprijzen. Gemiddeld geven de melders aan ongeveer 800 euro per maand aan de huur kwijt te zijn. Vaak geven melders aan dat de verhuurder de maximale huurverhoging van 5% heeft aangekondigd. Huurders maken zich dan ook zorgen verder in de knel te komen.
Private verhuurders investeren niet in onderhoud
Het uitblijven van investeringen in de kwaliteit van de woning door private verhuurders is huurders ook een doorn in het oog. Huurders melden dat enkel glas en rotte kozijnen niet aangepakt worden en dat verhuurders niet investeren in verduurzaming.
Bescherm alle huurders tegen huurexplosie
‘Het is onbestaanbaar dat deze groep huurders straks gewoon een gigantische huurstijging krijgt van maximaal 5%. Ze verdienen net als corporatiehuurders bescherming tegen een huurexplosie,’ stelt Woonbonddirecteur Zeno Winkels. Volgens de Woonbond is het goed mogelijk om verhuurders te compenseren, bijvoorbeeld door de fiscale druk bij particuliere beleggers die woningen relatief goedkoop verhuren te verlagen, of met gerichte subsidies.
Het is vooral een kwestie van politieke wil
Kloof tussen private- en corporatiehuurders
Bovendien zijn de huurprijzen op dit moment al veel hoger in de private sociale sector. Huurders betalen hier gemiddeld 81 euro per maand meer dan sociale corporatiehuurders. Als minister Keijzer sociale huurders in de private huurmarkt uitsluit van de huurbevriezing loopt dat gat op naar 140 euro per maand. Voor woningen die vaak van mindere kwaliteit zijn dan corporatiewoningen. Er wonen ongeveer 500.000 huishoudens in de sociale private huursector.
