Meteen naar de content

Persbericht

Woekerhuren brengen jong en oud in problemen, blijkt uit meldpunt

Huren en geld Hoge huurprijzen in de vrije sector leiden tot geldproblemen, uitgestelde levenskeuzes en veel stress. Dit blijkt uit het rapport over het Meldpunt Woekerhuren, dat de Woonbond donderdag heeft gepubliceerd.

In twee maanden tijd hebben ruim 350 huurders hun verhaal gedeeld via het meldpunt. Voor directeur Zeno Winkels maken deze verhalen stuk voor stuk duidelijk dat de excessief hoge huurprijzen aan banden gelegd moeten worden.

Deze meldingen onderstrepen dat huurders van alle leeftijden geraakt worden door de losgezongen hoge huurprijzen in de vrije sector. Jongeren stellen levenskeuzes uit en hebben het gevoel niet echt mee te doen. Gezinnen en middeninkomens hebben het gevoel dat er geen plek voor ze is. Gepensioneerden maken zich zorgen dat de huurindexering van de al hoge huren ervoor zorgt dat de huurwoning waarin ze vast zitten, niet meer te betalen is.

‘Huur steeds verder omhoog is niet bij te benen’

Veel melders delen de vrees om vanwege de flinke huurstijgingen gedwongen te moeten verhuizen. Terwijl de zoektocht naar een betaalbare woning hopeloos is. Deze dertiger die iedere maand € 1.075,- betaalt voor 27 vierkante meter is hier een voorbeeld van: “Ik kan niet eens vrienden uitnodigen te eten hier want ik kan geen eettafel kwijt. 75% van mijn salaris verdwijnt naar mijn vaste lasten. Ik weet niet of ik volgend jaar wel in dit huis kan blijven want het is voor mij niet bij te benen als de huur steeds verder omhoog gaat. Ik voel me daardoor geregeld depressief.”

Geen waar voor je geld

De kwaliteit van de vaak onzuinige woningen staat in schril contrast met de huurprijs. Veel huurders zeggen dat de huurprijs ‘niet in lijn is met de kwaliteit en het comfort van de woning’. Problemen als vocht en schimmel, slecht geïsoleerde woningen, enkelglas en hoge stookkosten worden veel genoemd door melders. Een huurder die € 1.710,- per maand betaalt somt op wat hij voor comfort terugkrijgt in zijn label G woning: “Veel jaren kon ik onder mijn ramen door na buiten kijken. Als het regent moest ik handdoeken neerleggen. Geen dubbel glas aan de voorkant en houtrot, de buitenmuren zijn niet geïsoleerd.”

Belang van de huurder moet voorop

Volgens de Woonbond zijn de situaties van al deze huurders het logische gevolg van het landelijke woonbeleid van de afgelopen decennia.

Veel te lang is het bij de vrije huursector níet over het belang van de huurder gegaan. Wel om de rendementen en het streven naar een zo groot mogelijke commerciële huurmarkt, in plaats van een kwalitatief hoogstaand huursegment met maatschappelijke meerwaarde.

Zeno Winkels, directeur Woonbond

Woekerhuren aanpakken met Wet Betaalbare Huur

Het aanpakken van de excessief hoge huurprijzen die geen enkel verband hebben met de kwaliteit, ziet de Woonbond als begin van de oplossing. De Wet Betaalbare Huur is hier het middel voor.

Om huren echt betaalbaar te maken is nog veel meer nodig, maar het aanpakken van woekerhuren is een onmisbare stap in dit geheel. Politici die zich eerder uitspraken voor lagere huren en het aanpakken van de wooncrisis, moeten zich juist nu aan hun woord durven houden. De Wet Betaalbare Huur is geen kwestie van smaak, maar bittere noodzaak.

Zeno Winkels, directeur Woonbond

Contact

Exclusief voor journalisten

Mathijs Ten Broeke

Persvoorlichter

Rapportage Meldpunt Woekerhuren

Rapport Download