Meteen naar de content

Persbericht

Woonbond blij dat Senaat instemt met verbieden woekerhuren

Huren en geld De Eerste Kamer heeft dinsdag de Wet Betaalbare Huur aangenomen. De Woonbond ziet dit als beloning voor jarenlange inzet op de aanpak van torenhoge huurprijzen.

De Woonbond noemt het een groot succes voor huurders dat de Eerste Kamer vandaag instemde met de Wet Betaalbare huur. Hiermee wordt de jarenlange inzet van de Woonbond, om torenhoge huurprijzen in de vrije sector aan te pakken, bekroond.

Huurprijzen in lijn met kwaliteit van woning

De wet zorgt ervoor dat meer woningen onder de huurprijsregulering vallen waarmee er een maximale huurprijs geldt voor de woning in lijn met de woningkwaliteit. Ook kunnen gemeenten straks boetes geven aan verhuurders die een te hoge huur in rekening blijven.

Goed dat de senaat hier voor het belang van huurders en woningzoekenden kiest. De huurprijzen in de vrije sector zijn compleet losgezongen van de kwaliteit en te vaak wordt huurders het vel over de oren getrokken. Het is goed dat hier nu wat tegen wordt gedaan. Daar hebben we als Woonbond lang voor geknokt.

Woonbonddirecteur Zeno Winkels

Herstel huurprijsbescherming

De Woonbond ziet in de wet een reparatie van beleid in het verleden. Tot 1994 waren alle huurwoningen gereguleerd. Dat is losgelaten waarmee het mogelijk werd in de vrije sector torenhoge prijzen te rekenen. Daarna werd het steeds makkelijker om woningen buiten de regulering in de vrije sector te verhuren. Door bijvoorbeeld de invoering van de WOZ-waarde in het puntensysteem, waarmee de maximale huurprijs wordt berekend.

Dat de huurprijsbescherming nu weer voor meer woningen zal gelden (tot 186 punten, ongeveer € 1.100,-), is een trendbreuk na de jarenlange afbraak van de huurprijsbescherming.

Wet pakt vooral bestaande huurwoningen aan

De wet laat nieuwbouw buiten schot en zorgt er vooral voor dat er voor bestaande woningen niet meer zomaar prijzen kunnen worden gerekend die compleet losstaan van de kwaliteit.

De Woonbond is blij met de inzet van minister Hugo de Jonge voor deze wet. Winkels: ‘Minister de Jonge sluit zijn ministerschap af met een wet die ervoor zorgt dat veel vaak jonge huurders niet langer de hoofdprijs betalen voor een kippenhok.’

Contact

Exclusief voor journalisten

Mathijs Ten Broeke

Persvoorlichter