Meteen naar de content

Persbericht

Woonbond roept Kamer op in te stemmen met wet tegen tijdelijke verhuur

Huren en recht Donderdag behandelt de Tweede Kamer de initiatiefwet van Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) om tijdelijke contracten van maximaal twee jaar voor huurwoningen te verbieden. Volkshuisvestingsminister Hugo de Jonge lijkt dit te willen dwarsbomen door zelf deze week met een afgezwakte versie(externe link) op de proppen te komen. De Woonbond roept de Tweede Kamer op om voor het origineel te gaan en definitief een einde te maken aan tijdelijke huurcontracten.

‘Halfslachtig compromis van minister is geen alternatief’

Na enkele weken van uitstel staat de behandeling van de initiatiefwet nu eindelijk op de agenda. Vreemd genoeg stuurde De Jonge deze week zelf een afgezwakt wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. In plaats van een landelijk verbod stelt hij voor om gemeenten de mogelijkheid te geven om in bepaalde wijken de inzet van de tijdelijke contracten te verbieden. Hiermee blijven tijdelijke huurcontracten dus de norm. De Woonbond keurt dit halfbakken voorstel af en roept Kamerleden op om echt voor woonzekerheid te kiezen en voor het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie te stemmen.

Rechtspositie huurders verslechterd

Sinds de invoering van de tijdelijke contracten in 2016 worden deze door particuliere verhuurders veel ingezet. Ze verdringen vaste huurcontracten en verslechteren de rechtspositie van huurders. Hierdoor bouwen vaak jonge huurders niks op, durven ze hun rechten niet te halen bij slecht onderhoud, te hoge huur of servicekosten en leven ze in permanente stress. Daarnaast besteden zij veel tijd, geld en energie aan het steeds opnieuw zoeken naar een volgende tijdelijke woonoplossing.

Woonbond-woordvoerder Mathijs ten Broeke: ‘Huurders verdienen woonzekerheid en geen halfslachtig compromis. Het zet geen zoden aan de dijk om slechts in een paar wijken de inzet van tijdelijke huurcontracten te verbieden, terwijl deze in de rest van het land aan de lopende band worden ingezet.’

Vaste contracten moeten de norm worden

Naast het instemmen met de initiatiefwet roept de Woonbond ook op om deze te verbreden, zodat ook tijdelijke contracten voor kamers (maximaal vijf jaar) weer worden verboden. Vorige week stuurde de Woonbond een brief naar Kamerleden waarin duidelijk werd met welk soort problemen huurders met tijdelijke contracten kampen. Ten Broeke: ‘Met tijdelijke huurcontracten hebben huurders alleen op papier rechten. Vaste contracten moeten nu de norm worden, anders blijven verhuurders een oneerlijk grote machtspositie houden.’

Evaluatie

Uit een evaluatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek dat de doelstellingen van de wet (meer aanbod van huurwoningen en het terugdringen van nog slechtere tijdelijke constructies met minder rechten) niet zijn behaald. Uit de evaluatie bleek ook dat grofweg de helft van de contracten die na de invoering door particuliere verhuurders ingezet zijn, een tijdelijk contract is. Tijdelijke contracten verdringen vaste contracten in rap tempo.