Meteen naar de content

Plan voor de volkshuisvesting 2.0

Illustratie plan voor de volkshuisvesting 2.0
Het nieuwe plan is de opvolger van het eerste Plan voor de Volkshuisvesting van 2020.

De Woonbond doet in het nieuwe Plan voor de Volkshuisvesting 2.0 veel voorstellen voor een beter Nederland. Met meer woningen, lagere woonlasten en een betere positie van huurders.

‘Goed wonen is een mensenrecht’, benadrukt de Woonbond in het nieuwe plan. Daarom willen we dat iedereen in Nederland een comfortabel, betaalbaar thuis heeft. Dat je zekerheid hebt over je huurcontract. Dat je samen met je buren in een fijne wijk woont . En dat je invloed hebt op je woning en je woonomgeving.

Minister Keijzer ontving het eerste exemplaar

Hiervoor doet de Woonbond in het Plan voor de Volkshuisvesting 2.0 veel voorstellen voor de komende vijftien jaar. Een eenvoudige samenvatting van het plan vind je hieronder. Woonbond-directeur Zeno Winkels heeft op donderdag 12 september 2024 het eerste exemplaar van ons plan overhandigd aan Mona Keijzer, de minister van Volkshuisvesting.

Samenvatting van het Plan voor de Volkshuisvesting 2.0

Hard aan de slag

Er moet de komende tijd veel gebeuren om ons plan waar te maken. We zullen dat als samenleving samen moeten doen. Dus bewoners, woningzoekenden, huurdersorganisaties en bewonerscommissies samen met andere maatschappelijke organisaties, woningcorporaties, verhuurders, gemeenten, provincies en de landelijke politiek. We moeten hard aan de slag. Ondanks recente verbeteringen in het woonbeleid is de wooncrisis onverminderd groot. Laten we samen werken aan een Nederland waar wonen weer een recht is en een goede, betaalbare huurwoning de norm!

Tien uitgangspunten

De Woonbond formuleert in het plan tien uitgangspunten voor een sterke volkshuisvesting:

  1. De overheid is verantwoordelijk voor het organiseren van voldoende betaalbare woningen voor iedereen.
  2. De overheid moet de goede kwaliteit van woningen waarborgen.
  3. De woningen zijn duurzaam, de energielevering is zowel betrouwbaar als betaalbaar, en in de leefomgeving wordt rekening gehouden met mens, dier, natuur en klimaatverander­ing.
  4. De woningvoorraad wordt eerlijk en transparant verdeeld, waarbij iedereen evenveel recht heeft op een passende woning.
  5. Huurders en kopers hebben een gelijkwaardige positie.
  6. Er is een sterke publieke huursector die ook toekomstige generaties de zekerheid biedt dat ze betaalbaar kunnen wonen.
  7. Woningzoekenden en huurders worden beschermd tegen woononzekerheid, slechte woonomstandigheden, intimidatie, discriminatie en andere uitwassen.
  8. Huurders en woningzoekenden worden actief betrokken bij beleid bij en hebben zeggenschap over hun woning en hun woonomgeving.
  9. Er wordt door bewoners en professionals samengewerkt aan sterke en inclusieve wijken en buurten waar mensen prettig samen kunnen leven.
  10. Goede volkshuisvesting is onderdeel van een samenhangende ruimtelijke visie, die de overheid samen met inwoners vormt over mobiliteit, werkgelegenheid, energieproductie, waterbeheer en andere vraagstukken.