Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenEen bewonerscommissie onderhandelt bij een oonderhouds-, renovatie- of sloopproject met de verhuurder om er voor de huurders zo veel mogelijk uit te slepen. Wat is daarvoor (minimaal) nodig? Hieronder lees je wat een bewonerscommissie op orde moet hebben om goed te kunnen functioneren. En we geven aan waar je informatie kunt vinden over goed overleggen en onderhandelen.
Een goed functionerende bewonerscommissie heeft de volgende basisvoorwaarden goed op orde.
De actieve kern van de bewonerscommissie, of dat nu een officieel bestuur is of niet, heeft goede afspraken gemaakt over wie wat wanneer doet. Ook zijn er afspraken over hoe besluiten worden genomen en hoe de huurders daarbij worden betrokken.
De bewonerscommissie moet zo goed mogelijk een afspiegeling vormen van de achterban die ze vertegenwoordigt. Wonen er bijvoorbeeld veel jonge gezinnen in het complex, probeer die dan bij het werk te betrekken. Alle huurders moeten zich in (het werk van) de bewonerscommissie kunnen herkennen.
Er is geld nodig om je werk goed te kunnen doen. Een bewonerscommissie kan daarvoor een vergoeding vragen aan de centrale huurdersorganisatie. Maar bij ingrijpende projecten als sloop en renovatie ligt het eerder voor de hand dat de verhuurder een vergoeding verstrekt.
Een bewonerscommissie moet in de onderhandelingen met de verhuurder goed beslagen ten ijs komen. Je kunt daarvoor cursussen volgen of je verdiepen in de wetgeving en/of vakliteratuur. Nog beter is het om externe ondersteuning in te huren, bijvoorbeeld bij de Woonbond.
Hoe beter het contact met de achterban, hoe groter het draagvlak voor de inzet van de bewonerscommissie, hoe sterker deze staat tegenover de verhuurder. Hoe je contact houdt met de achterban, varieert per groep. Niet iedereen leest je nieuwsbrief of komt naar je bijeenkomst. Sommige groepen benader je het best persoonlijk, of juist via de sociale media.
Er zijn hele boeken volgeschreven over hoe je goed overlegt en onderhandelt. Ook de Woonbond heeft hier veel informatie over en adviseert huurdersorganisaties en bewonerscommissies over hoe slim te onderhandelen. Daarvoor is het onder meer nodig dat je respect hebt voor elkaars belangen, dus ook voor die van de verhuurder. Maar je moet ook heel duidelijk weten wat je wil bereiken en bereid zijn daarvoor desnoods harde actie te voeren.
En je moet voor jezelf onderhandelingsruimte creëren. Dat wil zeggen dat je in het overleg meer nastreeft dan wat je minimaal wil bereiken. Zo heb je in de onderhandelingen iets om, als het echt niet anders kan, ‘weg te geven’. Voor wie veel meer tips wil, kan die vinden in het Handboek Huurdersorganisatie-Plus.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel