Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenAls je verhuurder je woning wil slopen, zegt hij eenzijdig de huur op. Dat kan ook gebeuren bij een ingrijpende renovatie. Wat zijn je rechten?
Als je verhuurder je woning wil slopen, zegt hij de huur op wegens ‘dringend eigen gebruik’. Dat kan op grond van artikel 7:274, lid 1 in het Burgerlijk Wetboek. Ook bij renovatie kan de verhuurder je huur opzeggen wegens dringend eigen gebruik. Is dat voor jou van toepassing, dan lees je verder in dit dossier over Sloop. Zegt je verhuurder bij renovatie niet je huur op, omdat je gewoon in je huis blijft wonen, lees dan het dossier over Renovatie.
Je belangrijkste recht bij sloop is dat je kunt weigeren akkoord te gaan met de huuropzegging door je verhuurder. Zet dus niet zo maar je handtekening voor akkoord, ook niet als je verhuurder je onder druk zet. Als je niet akkoord gaat, moet je verhuurder namelijk naar de rechter. Daar moet hij dan goed onderbouwen waarom hij je woning ‘nodig heeft’ om te slopen. In een complex moet hij dat doen bij iedere individuele huurder die niet akkoord gaat. Dat levert de verhuurder juridische rompslomp op die hij liever zal willen vermijden. Ga daarom pas akkoord met de huuropzegging als al je vragen zijn beantwoord, en je wensen zijn ingewilligd. Dit zal verreweg het beste lukken als de huurders bij een sloopproject samen optrekken in een bewonerscommissie.
Ga je akkoord met sloop, al dan niet na tussenkomst van de rechter, dan heb je recht op:
Het maakt niet uit of je huurt van een woningcorporatie of van een commerciële verhuurder. Bij beide heb je deze zelfde rechten. Of je meer rechten krijgt, is een kwestie van goed onderhandelen met je verhuurder. Een woningcorporatie is verplicht voor sloopprojecten een Sociaal statuut of Sociaal plan te hanteren. Daarin kunnen meer rechten worden opgenomen dan de drie hierboven.
Bovenstaande rechten gelden ook als je een tijdelijk huurcontract hebt. Maar dan moet dat contract wel zijn afgesloten vóór de datum van de sloopmelding. En de sloop moet plaatsvinden voordat je huurcontract afloopt.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel