Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVolgens de Woningwet moet elke woningcorporatie een reglement opstellen voor sloop en renovatie. Wat houdt dat reglement in?
In artikel 55b van de Woningwet staat in lid 1 dat een woningcorporatie een reglement moet opstellen voor:
In lid 2 van artikel 55b staat dat de woningcorporatie over dit reglement overleg moet voeren met de gemeente(n) waarin ze werkt, en met de huurdersorganisaties en bewonerscommissies waarmee zij op grond van de Overlegwet overleg voert. Over de inhoud van het hier bedoelde reglement zegt de Woningwet niets. Dat bepaalt de woningcorporatie zelf, in goed overleg met de huurdersorganisatie en de gemeente(n).
Het reglement voor sloop en renovatie heet bij veel corporaties het Sociaal statuut (of Sociaal plan). Het bevat de basisrechten (en plichten) voor de bewoners(commissie) bij een sloop- of renovatieproject. De Woonbond adviseert om het Sociaal statuut bij ieder project verder uit te werken in een ‘eigen’ Sociaal plan. Dit Sociaal plan is dan afgestemd op het specifieke project in de buurt. Naast de basisrechten staan daar nog eventuele extra afspraken of rechten in voor de betrokken bewoners.
Het is belangrijk dat de rechten van huurders bij sloop en renovatie goed zijn geregeld. De Woonbond heeft daarom hiervoor als ondersteuning een Model Sociaal statuut gemaakt, bruikbaar bij sloop en renovatie.
Sommige gemeenten hebben de rechten van bewoners bij sloop- en renovatieprojecten vastgelegd in een gezamenlijke regeling. Die geldt dan voor alle in de gemeente werkzame woningcorporaties. Voorbeelden van gemeenten die dit hebben, zijn Amsterdam, Utrecht, Leiden en Zaanstad. De Woonbond is zeer te spreken over de ‘Amsterdamse kaderafspraken’.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel