Inspiratie: Kleine acties voor handige huurders
Johan woont samen met zijn vrouw Melanie (47) en kinderen Joshua (15) en Emily (13) in de bosrijke omgeving van Bilthoven. Ze besparen veel energie en geld met kleine maatregen zoals het instellen van de thermostaat op een maximumtemperatuur. “Onze kinderen zijn ontzettende koukleumen en beseffen zich nog niet hoe veel gas tegenwoordig kost. Het kwam wel eens voor dat de verwarming op 24 graden stond. Nu trekken ze een trui aan.”
Nieuwe thermostaat en HR++ glas
De woning waarin Johan met zijn gezin woont, wordt verhuurd door een woningcorporatie uit Bilthoven. “Ik ben prima tevreden over onze verhuurder. Ze zijn goed bereikbaar, bereid je te helpen en onderhouden de woning waar nodig,” vertelt Johan. Zo is een aantal jaar geleden een nieuwe thermostaat geïnstalleerd en hebben ze al het glas vervangen voor HR++ glas. “Maar als je het hebt over hulp bij het terugdringen van stijgende energiekosten, dan doen ze weinig”.
Geen mankracht of financiële ruimte woningcorporatie
Om de kruipruimte, het dak en de voor- en achtergevel nog beter te isoleren, heeft Johan de corporatie benaderd om te vragen wat ze op dit gebied voor hem kunnen betekenen. “Ze gaven aan dat ze geen mankracht óf financiële ruimte hebben om iets te doen. Ik kan dan wel boos worden, maar als het praktisch niet uitvoerbaar is, dan moet ik kijken naar wat wél kan.”
Zelf de handen uit de mouwen steken
Nadat Johan uitgebreid online onderzoek had gedaan, besloot hij zelf aan de slag te gaan. “Ik ben begonnen met de warmwaterleidingen te isoleren. Het isolatiemateriaal kost een paar tientjes, maar je moet wel de tijd hebben om het zelf uit te voeren en een beetje handig zijn.” Ook heeft Johan radiatorfolie aangebracht en gordijnen opgehangen voor de trap en als scheiding tussen de woonkamer en de keuken. “Wij verwarmen enkel de woonkamer. Dan wil je niet dat de warme lucht ontsnapt en daar helpen de gordijnen bij.”
Zonnepanelen uit eigen zak
Ook bekijkt Johan momenteel de mogelijkheden voor zonnepanelen. “Als huurder ontvang je geen subsidie, de zonnepanelen betaal dus je dus uit eigen zak. Dat is een flinke investering, ik ga uit van 5.000 euro. Ze zeggen dat het ongeveer zeven jaar duurt voordat het zich terugbetaalt. We moeten dus eerst goed bij onszelf te rade gaan of we nog zo lang in deze woning willen blijven.”
Verwarming met een limiet
Via de gemeente heeft Johan een tegoedbon ontvangen voor energiebesparende producten. “Ik heb hier onder meer een infraroodthermostaat mee aangeschaft. Wanneer niemand in de woonkamer is, gaat de verwarming automatisch uit. Bovendien heb ik een maximumtemperatuur kunnen instellen. Zo kunnen de kinderen de verwarming nooit hoger dan 20 graden zetten.” Waar Johan dan weer niet op bezuinigd is zijn douchetijd. “Dit is echt mijn ontspanmomentje. Het lukt mij niet er kort onder te staan.”
De helft minder gas en toch een hogere rekening
Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, gebruiken Johan en zijn gezin bijna de helft minder aan gas. Toch is hun termijnbedrag gestegen van 250 naar 300 euro per maand. “We gebruiken nu minder gas doordat het huis beter is geïsoleerd, we minder stoken en beter omgaan met de warmte in huis. Daarnaast waren we door de lockdowns vorig jaar meer thuis dan nu. Dat scheelt ook!”
Acties die bij je budget passen
Johan beseft zich goed dat niet iedereen de middelen heeft om te investeren. “Wij hebben die mazzel wel. Toch zou ik anderen willen meegeven niet bij de pakken neer te zitten en actief op zoek te gaan naar energiebesparende acties die jij voor jouw budget kunt ondernemen. Sommige acties kosten niet eens geld. Zo kun je besparen door de temperatuur van je cv-ketel te verlagen. Ook scheelt het om dingen zelf op te pakken en niet uit te besteden aan een externe partij.”
Wil jij ook besparen op je energierekening? Ga naar de energiebespaartips voor adviezen en inspiratie.