Meteen naar de content

Lood in drinkwater

Goed en veilig wonen De kwaliteit van het drinkwater in Nederland is in het algemeen uitstekend. Water drinken uit de kraan is gezond, goedkoop, goed voor het milieu en lekker. Soms komt het voor dat dat het drinkwater vervuild raakt met lood. Dat is schadelijk voor de gezondheid.
Voor kleine kinderen is lood in drinkwater gevaarlijk

Binnenkrijgen van lood is voor iedereen schadelijk. De risico’s zijn vooral groot voor kinderen en (ongeboren) baby’s. Ongeboren baby’s en zuigelingen krijgen lood binnen via hun moeder. Lood heeft invloed op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Lood kan leiden tot een lagere intelligentie. Bovendien heeft lood invloed op de nieren en de bloeddruk.

Vragen over lood in drinkwater

Zorg voor schoon drinkwater

Zolang de loden leidingen niet zijn vervangen, kunt je beter flessenwater (bronwater zonder koolzuur) of water van een schoon tappunt in de buurt gebruiken voor de volgende groepen:

  • Baby’s en kinderen tot en met 7 jaar
  • Zwangere vrouwen

Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen hoeven niet al hun water uit flessen te halen, maar kunnen het kraanwater voor een deel gebruiken. Kinderen maximaal 1 liter per dag en volwassenen maximaal 2 liter. Als de leidingen langer dan 8 uur niet zijn gebruikt, moeten zij 2 minuten worden doorgespoeld. Het gebruik van kraanwater voor (af)wassen, douchen en schoonmaken is geen probleem.