Meteen naar de content

Rechten bij sloop

Goed en veilig wonen Een verhuurder die woningen wil slopen zegt eenzijdig de huur op. Dat kan ook gebeuren bij een ingrijpende renovatie. Wat zijn je rechten in dat geval?

Als je verhuurder je woning wil slopen, volgt er een huuropzegging wegens ‘dringend eigen gebruik’. Dat kan op grond van Artikel 274 Burgerlijk Wetboek Boek 7. Ook bij renovatie kan de verhuurder je huur opzeggen wegens dringend eigen gebruik.

Zegt de verhuurder bij renovatie niet je huur op, omdat je gewoon in je huis blijft wonen? Lees dan ‘rechten bij renovatie‘.

Ga niet zo maar akkoord

Je belangrijkste recht bij sloop is dat je kunt weigeren akkoord te gaan met de huuropzegging. Zet dus niet zo maar je handtekening voor akkoord, ook niet als je verhuurder je onder druk zet. Als je niet akkoord gaat, moet je verhuurder naar de rechter. Om daar te onderbouwen waarom hij je woning ‘nodig heeft’ om te slopen.

Als het om een complex gaat is er een onderbouwing nodig voor iedere individuele huurder die niet akkoord gaat. Dat levert juridische rompslomp op die verhuurders liever vermijden. Ga daarom pas akkoord met de huuropzegging als al je vragen zijn beantwoord, en je wensen zijn ingewilligd.

Dit lukt het beste als je bij een sloopproject samen optrekt in een bewonerscommissie.

Je rechten als je akkoord gaat met sloop

Ga je akkoord met sloop, al dan niet na tussenkomst van de rechter, dan heb je recht op:

  • herhuisvesting in een ‘vergelijkbare woning’
  • verhuiskostenvergoeding
  • ondersteuning bij het vinden van een nieuwe woning

Het maakt daarbij niet uit of je huurt van een woningcorporatie of van een commerciële verhuurder. Bij beide heb je deze zelfde rechten.

Of je nog extra rechten krijgt, is een kwestie van goed onderhandelen met je verhuurder. Een woningcorporatie is verplicht voor sloopprojecten een sociaal statuut of sociaal plan te hanteren. Daarin kunnen meer rechten worden opgenomen.

Tijdelijk huurcontract

Bovenstaande rechten gelden ook als je een tijdelijk huurcontract hebt. Maar dan moet dat contract wel zijn afgesloten vóór de datum van de sloopmelding. En de sloop moet plaatsvinden voordat je huurcontract afloopt.