Woningisolatie: standaard en streefwaarden

Goed isoleren van huizen is de eerste grote stap in de energietransitie. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder gas of duurzame energie je nodig hebt om je huis te verwarmen. Isolatie en verwarming hangen dus met elkaar samen.
Verwarmen met lage temperatuur
Als je van het gas af gaat, moet je de woning anders gaan verwarmen. Bijvoorbeeld met een elektrische warmtepomp. Of via een warmtenet. Meestal is de temperatuur van deze systemen lager dan van een cv-ketel of gasgestookte blokverwarming. Is de woning goed geïsoleerd? Dan hoef je niet met hoge temperatuur te verwarmen om het 20 graden te krijgen in huis.
Standaardisolatie voor hele woning
De standaard voor woningisolatie vertelt wanneer de isolatie goed genoeg is om van het gas af te kunnen. Dat moet verhuurders en eigenaar-bewoners inzicht geven in hoe ze hun woningen moeten isoleren. Op het moment dat de woning onderhoud nodig heeft, kunnen zij ook meteen de isolatie goed regelen. Zo voorkom je dat je de woning opnieuw moet isoleren als je van het gas af gaat.
Streefwaarden voor isolatie van losse delen
De streefwaarde is de maximaal nuttige isolatie voor elk onderdeel van het huis: dak, vloer, gevels, ramen en deuren. Om de standaard te halen hoef je niet elk deel zo goed te isoleren. Maar als je één of enkele delen isoleert tot de streefwaarde dan is dat gelijk een flinke stap.
Ventilatie moet ook op orde zijn
Goed geïsoleerde woningen zijn comfortabeler, zolang ook de ventilatie op orde is. Daarom zijn er ook afspraken gemaakt over ventilatie. Bovendien hebben mensen met een goed geïsoleerde woning een lagere energierekening.
Standaard en streefwaarden: een richtlijn
De standaard voor woningisolatie en de streefwaarden zijn richtlijnen. Ze zijn (nog) niet verplicht bij woningverduurzaming.
Inzet Woonbond
De standaard en de streefwaarden zijn er gekomen dankzij het Klimaatakkoord. De Woonbond was betrokken bij het bepalen van deze standaarden. De Woonbond drong aan op een hoge standaard, die voor huurders een lage energierekening betekent.
De hoge standaard is nu nog niet verplicht. Zodra de standaard verplicht wordt, wil de Woonbond dat niet alleen verhuurders moeten voldoen, maar ook eigenaar-bewoners. Want anders ontstaan er problemen in gebouwen en rijtjes waar huurders en eigenaar-bewoners door elkaar heen wonen.