Meteen naar de content

Naar aard van korte duur

Woning zoeken Er bestaan huurovereenkomsten die 'naar hun aard van korte duur' zijn. Met dat type contract heb je als huurder geen huurbescherming. Slechts in enkele situaties is deze vorm van tijdelijke verhuur toegestaan, bijvoorbeeld voor vakantiehuisjes of wisselwoningen.

Wanneer mag het?

De bepaling ‘naar zijn aard van korte duur’ is bedoeld als uitzonderingsbepaling. Bijvoorbeeld voor wisselwoningen die huurders voor korte tijd huren als hun eigen woning gesloopt of gerenoveerd wordt. En voor recreatiewoningen, die verhuurd worden aan mensen die op vakantie zijn. Dit zijn gevallen waarbij het voor zowel verhuurder als huurder duidelijk is dat de huur inderdaad ‘van korte duur is’.

In de praktijk wordt de huurovereenkomst die naar zijn aard van korte duur zou zijn door verhuurders ook wel ‘misbruikt’ voor andere tijdelijke verhuursituaties.  Uit uitspraken van rechters blijkt dat dit niet zomaar mag.

Wat moet in het contract staan?

Welke woonruimte wordt gehuurd en wat de huurprijs daarvoor is. Verder is niet wettelijk voorgeschreven wat er in een huurcontract moet dat ‘naar zijn aard van korte duur’ is.

Een huurovereenkomst die ‘naar zijn aard van korte duur’ is, biedt geen huur(prijs)bescherming. Vanwege de oorspronkelijke bedoeling (vakantiehuisjes en wisselwoningen) is dat ook logisch.