Meteen naar de content

Vreemde voorwaarden in je huurcontract

Huren en recht Door de krapte op de huurmarkt, komen woningzoekenden steeds vreemdere eisen tegen in de voorwaarden van een huurcontract.

De Huurderslijn, onze juridische ledendienst, krijgt dan ook geregeld vragen over bizarre bepalingen in het huurcontract. We zetten enkele bij ons binnengekomen voorwaarden op een rij:

Vreemde voorwaarden huurcontract

  • Een logeerverbod. De huurder mag geen logees hebben, op straffe van een boete.
  • Een muziekverbod. De huurder mag geen muziekinstrument bespelen in de woning.
  • De huurder moet schriftelijk toestemming vragen om muren te behangen of te schilderen.
  • In de algemene voorwaarden staat precies welke kleuren wel en niet op de muren mogen.
  • Een boorverbod. Even een gaatje in de muur maken om een boekenplankje op te hangen mag niet, tenzij de verhuurder schriftelijk toestemming heeft gegeven.
  • De huurder moet wekelijks huisvuil aan de straat zetten, op straffe van een boete.
  • De huurder mag niet naar de Huurcommissie stappen bij een geschil met de verhuurder.


Voorwaarden moeten redelijk zijn

Voorwaarden in een huurcontract moeten redelijk zijn en in lijn met de Nederlandse wet. Een huurder verbieden naar de Huurcommissie te stappen, kan dus niet. Niet mogen bespelen van een instrument, ontvangen van een logee of niet zelf mogen bepalen welke kleur je een muur schildert, is een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de huurder. Dergelijke bepalingen zullen voor de rechter dan ook geen stand houden.

Voorkomen beter dan genezen

Het is wel mogelijk om boetes af te spreken op overtredingen van bepalingen in het huurcontract of de algemene voorwaarden. Het is verstandig om voorwaarden waar je over twijfelt, voordat je tekent, te bespreken met een jurist. Dat kan bij onze Huurderslijn. Ook als je al een huurcontract hebt getekend, en je je afvraagt of een bepaling of voorwaarde wel of niet aan je gesteld kan worden, kun je de Huurderslijn bellen.

Persoonlijk advies leden

Persoonlijk advies leden

Als lid bel je voor actueel advies met de Huurderslijn: 020-551 77 55. Ma t/m do van 10 tot 13 uur, dinsdag ook van 18.30 tot 20 uur.