Zo ontmasker je online oplichting!
Wees kritisch. Is een aanbod te mooi voor woorden? Doe dan een dubbelcheck! Helaas doet dit soort fraude zich al langer voor. De Woonbond en De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwen regelmatig voor misleidende websites. Met dank aan Fraudehelpdesk geeft de Woonbond onderstaande tips waarmee je checkt of er een grote kans op oplichting bestaat.
Zo herken je nepadvertenties
- Betaal nooit vooruit aan een ‘verhuurder’. Als je de woning niet kunt bekijken zonder eerst rechtstreeks geld over te maken, ga er dan vanuit dat het aanbod nep is.
- Controleer vooraf de foto’s bij de advertentie via internet, zeker als je vanwege verblijf in een ander land niet in de gelegenheid bent de woning te bekijken. Vaak worden foto’s gekopieerd uit bestaande advertenties (met natuurlijk heel andere prijzen).
- Vraagt de ‘verhuurder’ van een woning in Nederland je geld over te maken naar een buitenlands banknummer (IBAN-nummer)? Wees dan uiterst voorzichtig.
- Controleer het adres via de streetviewfunctie van Google Maps. Zet het kleine gele poppetje voor het beoogde pand op de kaart. Je ziet dan gelijk of de woning daadwerkelijk bestaat.
- Wees extra alert bij advertenties op de sociale media.
Veel oplichters slaan hun slag op online platforms waar woningzoekenden betrouwbare verhuurders vinden. Ondanks dat deze platforms hun best doen om oplichting tegen te gaan, lukt het kwaadwillende fraudeurs om advertenties te plaatsen.
Ontmasker nepmakelaar
Behalve de nepadvertentie is ook de nep-makelaar online te vinden. Deze oplichter doet via een advertentie op social media zoals Facebook een zeer interessant aanbod. Klik je hierop, dan kom je op een webpagina die je uitgebreid in de beschikbare huurwoning laat rondneuzen. Het enige wat je hoeft te doen, is het betalen van inschrijfkosten. Het is de oplichter om dat inschrijfgeld te doen, want de aangeboden huurwoning bestaat niet. Nadat je hebt betaald, verneem je niets meer van de nepmakelaar. Zo ontmasker je deze oplichter:
- Check de aangeboden foto’s via internet. Komen ze vaker voor? Dan is de kans groot op fraude.
- Bekijk op Whois hoe lang de website actief is. Is dat slechts enkele weken of maanden? Dan is de kans groot dat je met een nepmakelaar van doen hebt.
- Controleer de verkoopvoorwaarden in de site. Zijn die niet te vinden of beslaan die slechts enkele regels, dan is het naar alle waarschijnlijkheid een valse website.
- Controleer of de site bij de politie bekend is.
Opgelicht? Dit kun je doen!
Ben je er toch ingetuind? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Bij verdenking van een verhuurwebsite die sjoemelt met het aanbod, kun je een melding doen bij de ACM Consuwijzer.